Rostislav Khýr, MANN + HUMMEL (CZ)

Vydáno 16.8.2018

věk: 42 let, rodina: ženatý, dvě děti, studium: VŠE, doktorské studium, ve společnosti působím: od roku 2017 jako generální ředitel, volný čas: běh, triatlon, lyže.

 

JAKÝ BYL LOŇSKÝ ROK, CO MĚLO NEJVĚTŠÍ VLIV NA HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK?

Minulý rok byl konsolidačním rokem, kdy jsme se připravovali na nové projekty, které letos nabíhají do výroby a jež nám přinesou výrazné zvýšení výroby v následujících letech. Z pohledu tržeb a ziskovosti to byl stabilní rok, byť nás z pohledu hospodářského výsledku negativně potrápila mzdová inflace a vývoj směnného kurzu, který posiloval pod hranici 25,5 koruny za euro.

 

KTERÉ TRENDY JSOU A BUDOU PODLE VÁS V NEJBLIŽŠÍ BUDOUCNOSTI URČUJÍCÍ PRO ROZVOJ VAŠEHO PRŮMYSLOVÉHO ODVĚTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE?

Naše společnost vyrábí a dodává filtry do všech typů vozidel. Přesto je pro nás výzvou přizpůsobit se novým trendům v automobilovém průmyslu, kde vidíme snahu řady našich zákazníků omezit výrobu dieselových motorů a posílit výrobu benzinových či hybridních motorů. My jsme produktově na tuto změnu připraveni, jen musíme detailně monitorovat situaci, abychom se včas nachystali také z pohledu kapacit a infrastruktury.

 

CO JE PODLE VÁS NEJVĚTŠÍM PROBLÉMEM ČI HROZBOU ČESKÉHO PRŮMYSLU?

S nástupem Průmyslu 4.0 bude v Česku i přes větší automatizaci a robotizaci stále potřeba velké množství kvalifikovaných pracovníků. Již nyní se potýkáme s jejich nedostatkem a tento trend může naši situaci ještě zhoršit. Proto je třeba zahájit reformy ve vzdělávacím systému a více motivovat mladé lidi, aby projevili zájem o technické obory. Česko zatím nepodniká žádná praktická opatření a ztrácí drahocenný čas.

 

KTERÉ KONKRÉTNÍ INOVATIVNÍ KROKY VAŠE SPOLEČNOST CHYSTÁ?

Poslední novinkou je určitě „fine-dust-eater“, což česky volně překládáme jako pohlcovač jemných prachových částic. Uplatnění by měl najít například ve snížení výskytu odpadních mikročástic vznikajících při brzdění, což je v současnosti opomíjený zdroj znečištění ovzduší u osobních automobilů. Testování tohoto produktu nyní probíhá už v běžném provozu.

 

NACHÁZÍTE NA TRHU PRÁCE DOSTATEK ODBORNÍKŮ PRO VÝROBU A VÝVOJ?

Obecně všechny společnosti čelí obdobnému problému – nedostatku pracovní síly na trhu práce. Platí to jak pro výrobu, tak i pro technické odborníky. S ohledem na demografický vývoj naší společnosti a životní styl nastoupivší generace se budou muset společnosti změnit a těmto trendům se přizpůsobit. Myslím tím vyšší míru automatizace, robotizace, digitalizace, ale i chytré skloubení soukromého a pracovního života. Prostě stát se žádaným zaměstnavatelem.

 

VYSOKÁ MANAŽERSKÁ FUNKCE VYŽADUJE TAKÉ KVALITNÍ ODPOČINEK. JAK RELAXUJETE?

Snažím se relaxovat pravidelným a aktivním sportováním ve všech ročních obdobích. Moje oblíbené činnosti jsou běh, kolo, plavání a lyžování. Vrátil jsem se opět k amatérskému závodění, abych měl vyšší motivaci a nějakou metu před sebou. V dovolenkových obdobích, kdy mám více volného času, si rád přečtu i zajímavou knihu, při které přijdu na jiné myšlenky.

 

JAK SI PŘEDSTAVUJETE IDEÁLNÍ DOVOLENOU?

Moje ideální dovolená je v horách – turistika a kolo. Prostě aktivní odpočinek. S ohledem na rodinu – máme dvě menší děti, které samozřejmě milují vodní radovánky – trávíme společnou dovolenou pravidelně i u moře.

 

POCHLUBTE SE, CO SE VÁM V POSLEDNÍ DOBĚ PODAŘILO V OSOBNÍM I PRACOVNÍM ŽIVOTĚ.

Na co můžeme být jako společnost oprávněně pyšní, je, že se nám podařilo zahájit pravidelné konání velkolepé charitativně-kulturní akce „Srdce plné respektu“. Srdce plné respektu není pouze název naší události, ale vyjadřuje zároveň to, co jako firma cítíme. Naše srdce je plné respektu vůči organizacím, které pomáhají přesně tam, kde je pomoc potřeba. Jsme proto hrdými partnery regionálních neziskových organizací.

 

JAKÉ VÝZVY VÁS V LETOŠNÍM ROCE ČEKAJÍ?

Tento rok nás čeká nárůst výroby o zhruba dvacet procent proti roku 2017, a to díky náběhu celé řady nových projektů. Po této stránce budeme určitě čelit společné výzvě, nejen abychom tyto nové projekty úspěšně zavedli do výroby, ale abychom i řádně připravili celou infrastrukturu našeho výrobního závodu na tento nárůst, který bude v obdobném měřítku pokračovat i v roce 2019.

 

Soňa Singerová

Čtěte také:

Bohdan Wojnar, ŠKODA AUTO

Milan Šlachta, ROBERT BOSCH

Niclas Pfüller, BROSE CZ

Marek Čížek, FAURECIA CLEAN MOBILITY

Petr Novák, KOYO BEARINGS CZECH REPUBLIC

Todd C. Morgan, VARROC LIGHTING SYSTEMS

Richard Szrajber, TEVA CZECH INDUSTRIES, divize TAPI-CZ

Radek Strouhal, TATRA TRUCKS

Martin Bednarz, ŠKODA VAGONKA

Antonín Růžička, WIKOV INDUSTRY

Milan Šlapák, GE AVIATION CZECH

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více