Niclas Pfüller, BROSE CZ

Vydáno 14.8.2018

věk: 40 let, rodina: partnerka Tereza, synové Joshua (3 roky) a Elias (1,5 roku), studium: international and intercultural management, Private University of Applied Sciences Vechta, Německo, ve společnosti působím: od roku 2009 do roku 2014 jako výrobní ředitel a prokurista, od roku 2014 jako generální ředitel a jednatel, volný čas: golf, rodina.

 

JAKÝ BYL LOŇSKÝ ROK, CO MĚLO NEJVĚTŠÍ VLIV NA HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK?

V loňském roce jsme dosáhli nejvyšších prodejů za celou historii Brose CZ, rozšířili jsme náš tým poskytující služby a podporu celé Brose Group a získali jsme ocenění Top Employer od mezinárodní certifikační společnosti. Na druhou stranu jsme byli zasaženi silnější korunou a rostoucími mzdovými náklady.

 

KTERÉ TRENDY JSOU A BUDOU PODLE VÁS V NEJBLIŽŠÍ BUDOUCNOSTI URČUJÍCÍ PRO ROZVOJ VAŠEHO PRŮMYSLOVÉHO ODVĚTVÍ V ČESKÉ REPUBLICE?

Abychom i přes narůstající mzdy a omezený počet kvalifikovaných pracovníků zůstali konkurenceschopní, bude důležité zvyšovat produktivitu pomocí další automatizace a digitalizace.

 

CO JE PODLE VÁS NEJVĚTŠÍM PROBLÉMEM ČI HROZBOU ČESKÉHO PRŮMYSLU?

V současné době je byznys v České republice, vlastně v celém východním bloku (CEE), negativně ovlivněn nedostatkem pracovní síly. Nedostává se zaměstnanců v podstatě všech kvalifikací, což ohrožuje trvalý růst. Zvyšování mezd rozhodně ke zlepšení situace nevede. Musíme proto zůstat otevření a zkoušet nové přístupy a nápady. Je třeba velmi rychle zvyšovat úroveň automatizace a digitalizace. A také rychle integrovat více kvalifikované pracovníky ze zahraničí, což s sebou přináší nutnost zvýšit atraktivitu naší země a regionů, jako je například Moravskoslezský kraj. Za posledních deset let se toho hodně povedlo a je nutné v tomto úsilí pokračovat.

 

NEBRÁNÍ V NĚKTERÝCH OHLEDECH ROZVOJI ČESKÉHO PRŮMYSLU LEGISLATIVA?

Náš vzdělávací systém a způsob výuky je nutné přizpůsobit výzvám, které jsou před námi. Potřebujeme absolventy škol a univerzit, kteří jsou jednak dobře vybavení znalostmi v oborech, jako je mechatronika, automatizace a podobně, ale také je nutné, aby se pozornost věnovala již v průběhu studia jejich osobnímu rozvoji.

Aby se v České republice mohly uplatnit nové trendy, jako například elektrifikace automobilů nebo autonomní řízení, je před námi ještě hodně práce zejména v oblasti infrastruktury. Zde je nutné přizpůsobit legislativu ve spolupráci s firmami.

 

KTERÉ KONKRÉTNÍ INOVATIVNÍ KROKY VAŠE SPOLEČNOST CHYSTÁ?

V roce 2014 jsme uvedli do provozu naše logistické centrum, které je minimálně v Evropě jedno z nejinovativnějších. Což potvrzuje také naše umístění mezi prvními třemi oceněnými v rámci VDA Logistic Award v roce 2015. Pokračujeme v tomto směru a zavádíme inovativní a automatizované výrobní koncepty. Zároveň vyvíjíme nejnovější výrobky Brose, které byly k vidění například na loňské Motor Show ve Frankfurtu.

 

NACHÁZÍTE NA TRHU PRÁCE DOSTATEK ODBORNÍKŮ PRO VÝROBU A VÝVOJ?

Daří se nám nacházet kvalitní, motivované a nadšené zaměstnance. To je skvělý základ pro to, abychom zůstali úspěšní i do budoucna. Kromě toho jsme se zavázali investovat maximum do rozvoje a osobního růstu našich zaměstnanců. Proto nabízíme různé formy vzdělávání a mentoringu, počínaje naším takzvaným „FIT-Programem“ pro absolventy přes školu mistrů a naše nové středisko odborného vzdělávání pro mechatroniky až po místní nebo mezinárodní leadershipové programy.

 

VYSOKÁ MANAŽERSKÁ FUNKCE VYŽADUJE TAKÉ KVALITNÍ ODPOČINEK. JAK RELAXUJETE?

Zahraju si rád s přáteli golf, jdu si zaběhat a trávím čas se svou partnerkou a synem – to vše je skvělý relax.

 

JAK SI PŘEDSTAVUJETE IDEÁLNÍ DOVOLENOU?

Mauricius, rodina, golf, slunce a oceán.

 

POCHLUBTE SE, CO SE VÁM V POSLEDNÍ DOBĚ PODAŘILO V OSOBNÍM I PRACOVNÍM ŽIVOTĚ.

Jsem velmi hrdý na to, že jsem při svém působení ve dvou různých společnostech za posledních čtrnáct let pomohl v České republice vytvořit více než tři tisíce pracovních míst, a to jak ve výrobě, tak pro vysoce kvalifikované pracovníky. Za svou profesionální kariéru jsem také pomohl uvést a mentorovat více než tři desítky nových lídrů, kteří nyní úspěšně působí na různých pozicích v mnoha společnostech. Letos jsem získal ocenění Rising Star 2018, které udělují Automotive News Europe a kterého si velmi vážím. Za posledních osm let toto ocenění mezinárodní poroty získalo jen pár evropských lídrů do 45 let, já jsem první, kdo žije a pracuje v České republice. Znamená to pro mne hodně a jsem velmi vděčný všem, kdo mne podpořili, a kolegům, kteří mi v průběhu let spolupráce na cestě k tomuto úspěchu pomohli.

 

JAKÉ VÝZVY VÁS V LETOŠNÍM ROCE ČEKAJÍ?

Fázi růstu výroby jsme úspěšně dokončili, nyní se zaměřujeme na naše dovednosti, automatizaci, digitalizaci a vytváření vysoce kvalifikovaných pozic právě v České republice. Je skvělé být součástí této fáze vývoje našeho závodu.

 

Soňa Singerová

Čtěte také:

Bohdan Wojnar, ŠKODA AUTO

Milan Šlachta, ROBERT BOSCH

Marek Čížek, FAURECIA CLEAN MOBILITY

Petr Novák, KOYO BEARINGS CZECH REPUBLIC

Todd C. Morgan, VARROC LIGHTING SYSTEMS

Richard Szrajber, TEVA CZECH INDUSTRIES, divize TAPI-CZ

Radek Strouhal, TATRA TRUCKS

Martin Bednarz, ŠKODA VAGONKA

Rostislav Khýr, MANN+HUMMEL (CZ)

Antonín Růžička, WIKOV INDUSTRY

Milan Šlapák, GE AVIATION CZECH

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více