ZÁKAZNÍCI NÁS PREFERUJÍ KVŮLI TRADICI A SILNÉMU ZÁZEMÍ

Vydáno 27.9.2019 Komerční sdělení

Rozhovor s Richardem Burianem,
technickým ředitelem společnosti Teplotechna – Prima, s.r.o.:

 

Pracovní nástroje se postupem času mění, technologie výroby zůstává. Teplická společnost Teplotechna – Prima patří od poloviny minulého století ke stálicím sklářského průmyslu v České republice a k největším hráčům v oboru se řadí i dnes. „Nářadí je výkonnější a dostupnější, ale podíl manuální práce zůstává vysoký, dělník stále musí řemeslo umět na vysoké úrovni,“ říká Richard Burian.

 

Ještě, než se budeme bavit o dnešní podobě společnosti Teplotechna – Prima, povězte nám něco málo o její historii. Firma totiž pod dnešním názvem figuruje od roku 1991, co bylo předtím?

Na počátku stály dva úzce spolupracující subjekty. Národní podnik Teplotechna a státní podnik Uniprojekt. Teplotechna n.p. vznikla roku 1951 jako podnik s celorepublikovou působností. Po celou dobu své existence se podílela pod různě upravenými názvy na výstavbě sklářských, chemických a hutnických závodů. Státní podnik Uniprojekt byl založen v roce 1951 a neustále se jako špičkový státní projektový ústav podílel na projektech v různých oblastech průmyslové výroby. Hlavními oblastmi však byl průmysl sklářský, chemický, keramický a dřevařský. V roce 1989, po zrušení původního ministerstva stavebnictví, přešla Teplotechna Teplice s.p. pod ministerstvo průmyslu a v této době došlo ke spojení mezi oběma firmami. Tak vznikla Teplotechna Teplice s.p., která byla jako jediná v republice schopna provádět komplexní dodávky ve sklářském průmyslu. Následně byla zprivatizována a v roce 1991 vznikla firma Teplotechna-Prima s.r.o.

 

Jakou velkou úlohu měli v rámci sklářského oboru a průmyslu obecně předchůdci podniku Teplotechna – Prima za socialismu? Patřili k největším takovým podnikům v Československu?

Patřili mezi větší podniky v Československu, přičemž důležitým faktorem bylo personální obsazení. Ve společnosti setrvávalo mnoho odborníků, kteří pracovali na velkých projektech v tuzemsku i v zahraničí a měli možnost jít s dobou a být v kontaktu s nejnovějšími technologiemi.

 

Dnes sídlíte v Teplicích a jejich blízkém okolí. Hodně lidí si vás spojí především se sklářstvím, ale vy toho děláte mnohem víc. Mohl byste prozradit, čím vším se zabýváte?

Naším hlavním oborem činnosti je opravdu sklářský průmysl, zabýváme se jím komplexně. Jsme schopni zajistit dodávky navazujících technologií, děláme návrhy a vyrábíme vlastní jednoúčelové stroje a zařízení. Častým úkolem inženýrské činnosti jsou návrhy systému chlazení pece, chladící vody, rozvody vakua, stlačeného vzduchu a podobně. To vše jsou navazující systémy k námi dodávané technologii. Máme vlastní inženýry, kteří navrhují měření a regulaci technologických celků včetně designu rozvaděče ve 3D modelu. Umíme si rozvaděče sami osadit komponenty a uvádět zařízení do provozu.

 

Jak moc jsou dnešní výrobní technologie odlišné od těch, které podnik využíval před 30 nebo 40 lety?

Technologie naší výroby se moc nemění. Máme však o mnoho lepší techniku, se kterou pracujeme. Teleskopické manipulátory, mini jeřáby, pily a ruční nářadí jsou menší, výkonnější a dostupnější, ale podíl manuální práce je pořád vysoký a řemeslo dělník musí umět stále na vysoké úrovni.

 

Jak se vám daří skloubit výrobu pecí s návrhem a produkcí ocelových konstrukcí? Máte na každý z těchto sektorů speciální továrnu?

Máme výrobní areál s několika halami a rozsáhlými sklady. Žáruvzdorné vyzdívky tam můžeme skladovat a třídit. Disponujeme také unikátním zařízením pro řezání, broušení a opracování žáruvzdorných kamenů. Pro ocelové konstrukce máme ve stejném areálu určenou výrobní halu s potřebným vybavením.

 

Které produkty patří u zákazníků mezi nejžádanější?

U zákazníků v posledních letech cítíme veliký tlak na optimalizaci výrobního procesu. Často řešíme požadavky na delší životnost a nižší výrobní náklady. Materiály a technologie se pořád vyvíjí, takže se musíme neustále vzdělávat a být leaderem v oboru, abychom poskytli ty nejlepší služby. Legislativní nároky na výrobu skla se zpřísňují a ekologie má hlavní slovo. Řešíme často systémy pro zpětné využití odpadního tepla, filtraci spalin. Emise a spotřeba jsou ostře sledovaným parametrem i při návrhu nových sklářských pecí.

 

Hodně dodáváte do států na západě Evropy, ale také do Ruska a na Ukrajinu. Proč je podle vás Teplotechna – Prima na východě tolik žádaná?

V posledních letech se poměr výrazně obrátil ve prospěch Evropy. Ruský trh zažívá složité období a investice nejsou tak silné jako v minulosti.

Zákazníci na východě nás preferují kvůli tradici na trhu a silnému technickému zázemí, což ostatně platí i pro ty evropské. Sklárny realizované naší firmou na východním trhu jsou jasným důkazem. Dodržujeme termíny, máme zkušené techniky, silné jméno a dlouhodobě pozitivní výsledky.

 

Kdo patří mezi vaše nejvýznamnější zákazníky?

Spolupracujeme s velkými hráči na trhu, kteří vlastní sklárny v Čechách a Evropě. Jedná se o společnosti O-I, Vetropack, skupinu Knauf, Crystalex, Moser, AGC nebo Rona. Z keramického průmyslu to jsou například Lasselsberger Group a Český porcelán a.s. Našimi zákazníky jsou také ateliéry, které tvoří nedílnou součást tradičního českého sklářství, například Lasvit Ajeto, Ave Clara a spousta dalších. V oblasti chemické a hutní výroby jsme dodavateli pro firmy Sita Suez, Linde Gas, Rheinmetall Automotive, Huenisch Guss, Měď Povrly či Kovohuty Krompachy.

 

Umí v současnosti Teplotechna – Prima něco, čím se moc jiných společností pochlubit nemůže?

Jak jsem zmínil výše – naše dodávky jsou komplexní. Kromě částí technologie, které sami dodáváme a vyrábíme, umíme zajistit dodávky od externích subjektů, se kterými úzce spolupracujeme a jsme schopni vše spojit do funkčního celku s garantovanými parametry.

 

Hodně se zaměřujete na vzdělávání zaměstnanců, například pomocí různých kurzů. Jaký od nich máte na tyto praktiky ohlas?

Samozřejmě pozitivní. Nepatříme mezi firmy s vysokou fluktuací a zaměstnanci cítí, že naše investice do jejich vzdělání přináší výhody oběma stranám. Zaměstnanci tvoří firmu a zvyšování vědomostí a kvalifikace zaměstnanců nás všechny posouvá dál.

 

V čem se nyní Teplotechna – Prima snaží nejvíce posunovat dopředu?

Vzhledem k velkému objemu práce v oblasti projekční činnosti často investujeme do přístrojového a měřícího vybavení, počítačů a hlavně do softwaru. Používáme kvalitní informační systém a připravujeme nákup a implementaci softwaru pro řízení dokumentů. To je při současném objemu dat a souborů nezbytnost. V oblasti výroby vyhledáváme nové technologie a investujeme především do manipulační techniky, strojního vybavení, nářadí a techniky pro zrychlení výroby a montáže. Taktéž pravidelně obnovujeme vozový park.

 

 

 

 

 

Teplotechna – Prima, Martin Schwarz

 

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více