ZA DVA ROKY BUDOU MOCT LIDÉ CESTOVAT VLEŽE

Vydáno 26.10.2018

Letadlo se odlepí od země a dostane se na svou letovou dráhu. Nad vaším sedadlem zhasne pokyn, že musíte být připoutáni. Sejdete na spodní palubu a ocitnete se v příjemném apartmánu, kde se můžete občerstvit, malí cestující se zabaví v dětském koutku či si u stolu uspořádají turnaj v některé ze stolních her. V improvizované pracovně usednete k počítači, prostory jsou uzpůsobeny i pro porady s možností projekce. Během dlouhého letu na druhý konec světa se můžete v ložnici prospat na pohodlném lůžku.

 

Taková se rýsuje možnost cestování v blízké budoucnosti v letadlech společnosti Airbus. Na projektu spolupracuje i společnost Zodiac Galleys Europe. Spací moduly bude instalovat do nákladních letounů A330. Airbus doufá, že souhlas úřadů pro leteckou přepravu získá do roku 2020. „Naše firma už má velmi pozitivní zpětnou vazbu od několika leteckých společností,“ uvedl generální ředitel společnosti Zodiac Galleys Europe Philippe Gilles Michel. Doplnil, že moduly s lůžkovou úpravou pro cestující bude možné snadno vyměnit za standardní nákladové kontejnery, například i během mezipřistání.

Společnost Zodiac Galleys Europe ve svém plzeňském závodě již nyní vyrábí odpočinkové místnosti pro posádku. „Moduly pro cestující na spodních palubách budou stejně jako ty pro posádku navrženy a vyráběny v závodě v Plzni. Byla by škoda nevyužít patnáctiletou zkušenost a know-how, které tento závod má,“ říká Philippe Gilles Michel.

Odpočinkové místnosti pro posádku splňují vysoký standard. „Podobný komfort chceme nabídnout také cestujícím. Tou největší výzvou pro nás je zajistit jejich soukromí a vyhovět všem bezpečnostním požadavkům, jako je například možnost rychlého opuštění letadla,“ doplnil generální ředitel. Potvrdil, že první cestující by si tyto pohodlné moduly mohli vyzkoušet už v roce 2020.

Skupina Zodiac Aerospace má 98 výrobních závodů a zaměstnává 35 tisíc pracovníků po celém světě. Nabízí širokou škálu výrobků a servis pro interiéry letadel, systémy letadel a leteckou bezpečnost. V těchto aktivitách patří ke světové špičce.

Zodiac Galleys Europe, původně Driessen Aerospace CZ, působí v České republice od roku 2001, kdy byla postavena první výrobní hala v Plzni na Borských polích. V roce 2011 společnost získala významný kontrakt – exkluzivní dodávky kuchyňských modulů pro nový typ letadla A320. Vyrábí se tu tedy kuchyňské moduly a šatní skříně převážně pro rodinu letadel Airbus A320 a odpočinkové místnosti pro posádku pro větší letadla Airbus A330.

Letos v lednu plzeňský závod vyrobil již dvoutisící kuchyňku ACP Galley. V současné době zaměstnává více než tisíc lidí. Také prostory společnosti se zdvojnásobily, k původní budově na Borských polích přibyly další tři. V létě 2017 se otevřela zatím poslední hala, kam se přesunula část výroby a do horních pater také vývojové oddělení. Společnost každoročně otevírá tréninkový program určený studentům vysokých škol, kteří přímo ve firmě mohou získat zkušenosti. „Spolupracujeme s naším blízkým sousedem, Západočeskou univerzitou v Plzni, a také s vyšším leteckým učilištěm v Brně. Domnívám se, že jsme silným lákadlem pro nové zaměstnance jak na inženýrských, tak na technických pozicích,“ sdělil generální ředitel společnosti Zodiac Galleys Europe.

Společnost zároveň investuje také do vzdělávání svých nových zaměstnanců. Od roku 2017 je v provozu tréninkové centrum „Training Academy“, ve kterém noví zaměstnanci získávají potřebné informace a nové dovednosti. „Jsme mezinárodní společností se sedmi různými národnostmi v samotném představenstvu, symbolizujeme způsob, jakým letecký průmysl spojuje lidi napříč celým světem již přes sto let,“ dodal Philippe Gilles Michel.

 

Rozhovor s generálním ředitelem společnosti Zodiac Galleys Europe Philippem Gillesem Michelem

 

CESTA NA VRCHOL ZAČALA V HORKOVZDUŠNÉM BALONU

 

Původně měla vyrábět horkovzdušné balony, dnes patří skupina Zodiac Aerospace k největším leteckým společnostem na světě. Svůj díl na jejím vzestupu má i Česká republika. V Plzni na Borských polích stojí čtyři výrobní haly s logem Zodiac Aerospace. Vznikají zde kuchyňské moduly a šatní skříně převážně pro rodinu letadel Airbus A320 a odpočinkové místnosti pro posádku. V roce 2020 by mohl plzeňský závod opustit první odpočinkový modul, ve kterém se budou moct cestující při dlouhém letu prospat na pohodlném lůžku.

 

Vaše společnost začala psát svou historii před více než 120 lety. Které nejzásadnější události ovlivnily její cestu do současnosti?

Společnost, která existuje více než sto let, samozřejmě prošla obrovskou proměnou. Původní záměr zakladatelů byla výroba horkovzdušných balonů. Postupně se však firma propracovala k leteckému průmyslu, a to v době, kdy bylo toto odvětví ještě v plenkách. Během útlumu leteckého průmyslu namířil Zodiac své podnikatelské aktivity k lodnímu průmyslu. Do této oblasti jej nasměroval vynález nafukovacího člunu inženýrem Pierrem Debroutellem v polovině třicátých let minulého století.

 

Kdy jste se opět vrátili k leteckému průmyslu?

Počátkem sedmdesátých let minulého století začal nový výkonný ředitel Jean-Luis Gerondeau postupně znovu prozkoumávat oblast leteckého průmyslu. Prvním krokem byla koupě společnosti Aerazur, brzy pak přišly další akvizice z této oblasti. Díky tomu se Zodiac dostal na špičku mezi dodavateli vybavení a systémů pro letectví. Zodiac Galleys Europe se sídlem v Plzni v České republice je jednou ze společností získaných v roce 2008.

 

Jakou akvizici z poslední doby považujete za nejdůležitější?

V únoru 2018 se společnost Zodiac spojila s firmou Safran. Díky této akvizici jsme zaujali celosvětově druhou příčku mezi výrobci leteckého vybavení.

 

Na co se zaměřuje váš výrobní program v současnosti?

Skupina Zodiac Aerospace sleduje dvě základní obchodní linie: letadlové interiéry, které zahrnují segmenty kabin a sedadel, a aktivity spojené s leteckými systémy. Naše produkty zajišťují cestujícím i posádce komfort a zároveň se starají o bezpečnost na zemi i při letu. Všechny tyto naše činnosti podporuje specializovaný poprodejní úsek Zodiac Aerospace Services. V současné době zaměstnáváme po celém světě 35 tisíc osob. Součástí strategie naší společnosti je trvalý růst a vývoj, abychom zajistili ve všech svých společnostech neustálý posun vpřed.

 

V lednu opustila váš plzeňský závod palubní kuchyňka s pořadovým číslem 2000. Kdybyste ji porovnali s tou první v pořadí, jakým vývojem si prošla?

Hlavními trendy, kterými se ubírá letecký průmysl, je bezpečnost a snižování hmotnosti. A přesně podle těchto kritérií probíhá i vývoj produktů plzeňské společnosti Zodiac Galleys Europe pro katalog A320.

Je samozřejmostí, že všechny výrobky jsou přizpůsobovány neustále vzrůstajícím nárokům na letovou způsobilost. Naše palubní kuchyně jsou lehčí a pevnější díky kompozitním materiálům a lehkým slitinám, které na výrobu kuchyněk využíváme. Aktuálním trendem aerolinek je zhuštění kabin zejména vzhledem ke vzrůstajícímu zájmu o nízkonákladový model. Naše palubní kuchyně k tomuto vývoji přispěly svou kompaktností a maximálním využitím dostupného prostoru.

 

Se společností Airbus vyvíjíte nové, pohodlnější kontejnery pro cestující, můžete tuto novinku popsat? Jak moc změní cestování?

Můžu potvrdit, že Airbus a Zodiac Aero­space společně vyvíjejí odpočinkové zóny se spacími lůžky pro cestující. Tyto moduly, které pasují do zavazadlového prostoru letadel, nabídnou nové možnosti doplňkových služeb cestujícím, umocní jejich zážitek z letu a aerolinkám umožní se odlišit od ostatních. Tento projekt nabízí optimální řešení – ve vyhrazeném a klidném prostoru spodní paluby, která nabízí soukromí, vytvoříme lůžka, aniž by se nějak omezil počet míst pro cestující. Zabudování modulů totiž nijak nezmění počet sedadel. Zároveň tím vyplníme přání mnoha cestujících na dálkových trasách, kterým je pohodlný spánek.

Středobodem vývoje modulu je lůžko, záleží však na aerolinkách, jakým způsobem chtějí spodní palubu využít. Tento prostor je variabilní, může být využit nejrůznějším způsobem, například jako dětský koutek, pracovna či zasedací místnosti.

 

Na jakou cílovou skupinu tímto projektem míříte?

Tento koncept je primárně zaměřen na cestující v ekonomické třídě, kteří jsou ochotní připlatit si za lůžko jako doplněk ke svému hlavnímu místu v kabině. Jde o podobný koncept, jako když si nyní můžete připlatit za více místa pro nohy nebo za prémiové jídlo. V nabídce lůžka pro cestující v ekonomické třídě vidíme velký potenciál. Samozřejmě ale záleží na jednotlivých aerolinkách, které si samy budou definovat, na jaký typ cestujících tuto službu zaměří. Dokážeme si například představit nabídku, která není založena na cestovní třídě, ale na skupinách cestujících, jako je například rodina.

 

Odkud jste čerpali inspiraci pro vaše odpočinkové moduly?

Celý koncept vychází ze zázemí pro posádku strojů typu A330 na spodní palubě. S výrobou těchto modulů má Zodiac více než pětadvacetiletou zkušenost. Moduly pro cestující však budou všestrannější a navíc během chvíle je bude možné odstranit a nahradit paletami pro přepravní kontejnery.

 

Ve kterém ze závodů plánujete rozjet výrobu těchto modulů?

Tyto moduly pro spodní palubu budou vznikat v naší plzeňské továrně, kde se již vyrábějí odpočinkové zóny pro posádku. Využijeme tedy patnáct let zkušeností a know-how. Plzeňský závod v současnosti zaměstnává tisíc lidí, mezi nimi je 150 inženýrů.

 

V jaké fázi se nyní tento produkt nachází? Kdy by se mohl objevit na trhu?

Předpokládáme, že bychom s tímto produktem mohli vstoupit na trh v roce 2020. Do té doby budeme modul stále vylepšovat, plánujeme vyrobit mnoho maket a zkušebních verzí. Naším cílem je prosadit se u klíčových aerolinií.

 

Co pro vás bylo největší výzvou v poslední době?

V posledních dvou desetiletích letectví vstoupilo do časů „masové“ produkce strojů A320 s 58 stroji vyrobenými měsíčně. Abychom tuto výzvu zvládli, museli jsme sady palubních kuchyní co nejvíce standardizovat a zároveň plně přizpůsobit potřebám té dané letecké společnosti. Síla řešení Zodiacu spočívá především v předběžně certifikovaných elementárních blocích.

 

Kolik peněz každoročně investujete do inovací?

Jen v Plzni investuje Zodiac do výzkumu a vývoje deset milionů dolarů ročně. Několik projektů je podporováno přímo Airbusem, tato společnost se podílí například na již zmiňovaném projektu odpočinkových modulů pro cestující, zahuštění kabin nebo zlepšování podmínek dálkových letů modelů A320. Ostatní projekty vycházejí z naší strategie zachovat si vedoucí pozici ve svém oboru. Skupina Zodiac Aerospace má za cíl předvídat a podporovat potřeby svých klientů a reagovat na nové výzvy trhu. Naše společnost se stále více zapojuje do procesů, které vylepšují všechny produkty. Naše inovace vedou ke snižování hmotnosti, zvyšují výkon letadla, zlepšujeme ergonomii tak, aby údržba našich modulů a zařízení byla jednodušší, rozšiřujeme škálu poprodejních služeb pro letecké společnosti, také pracujeme na zlepšování pohodlí cestujících a vyvíjíme nové bezpečnostní systémy.

 

Soňa Singerová

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více