NOVÝ LETOUN JE BEZPEČNÝ A POHODLNÝ PRO CESTUJÍCÍ

Vydáno 11.10.2018

V ČELE PERUTĚ LETÍ ČTYŘISTADESÍTKA NOVÉ GENERACE

 

Více než osmdesátiletá tradice, výroba proslulého letounu L 410, jediný výrobce dopravních letadel v České republice, to je Aircraft Industries. Společnost, která svou výrobu započala již v roce 1936 jako Avia Letňany, zaměstnává v současné době téměř tisíc lidí a přichází na trh s letounem nové generace.

 

V minulosti byly v Kunovicích vyráběny mnohé typy legendárních letounů, z nichž lze uvést například Z 37 Čmelák, Jakovlev Jak-11 nebo Blaníky. Přelomovými se však stala 60. léta, kdy byl v Kunovicích vyvinut devatenáctimístný turbovrtulový letoun L 410 Turbolet, který se stal vlajkovou lodí společnosti a je díky svým vlastnostem využíván po celém světe.

V roce 1991 vznikla společnost LET, a.s. a po roce 2000 se stal novým majitelem Moravan Otrokovice. V září 2005 se stala vlastníkem česká obchodní společnost Pamco a byla vytvořena firma, která nyní úspěšně vystupuje pod názvem Aircraft Industries, a.s. Od roku 2013 je Aircraft Industries, a.s., zcela ve vlastnictví významné ruské průmyslové společnosti UGMK.

Společnost loni dosáhla tržeb za prodej svých produktů a služeb ve výši 1,9 mi­liardy korun, což je zhruba o 372 milionů více než v roce 2016. „Pozitivní bylo zejména to, že se nám za rok 2017 podařilo prodat 12 letadel, což bylo o tři kusy více než v roce předešlém. Na nárůst tržeb společnosti mělo vliv hned několik faktorů. Zejména se projevila kombinace příznivé hospodářské situace a zvýšená poptávka po našich produktech,“ uvedla Ilona Plšková.

Letouny z produkce Aircraft Industries jsou díky svým parametrům oblíbené na řadě míst po celém světě, zejména v oblastech, kde se uplatní jejich přednosti, jako je možnost startu na krátkých či nezpevněných letištích. Nezanedbatelným faktorem je i výhodná ekonomika provozu i v extrémních podmínkách a snadná údržba. „Naše letadla se osvědčila v různých částech Ruska, perspektivní jsou pro nás trhy v oblasti jihovýchodní Asie, kde se nacházejí ostrovní státy i obtížně přístupná místa ve vnitrozemí. Mnoho našich strojů létá i v Africe a Latinské Americe. Zájem je ale i v ostatních částech světa včetně Evropy a Severní Ameriky, zejména o náš nejnovější model L 410 NG,“ doplnila ředitelka společnosti Aircraft Industries.

 

 

Ilona Plšková, generální ředitelka společnosti Aircraft Industries, říká:

 

NOVÝ LETOUN JE BEZPEČNÝ A POHODLNÝ PRO CESTUJÍCÍ

 

Letoun L 410 pro 19 cestujících a dvoučlennou posádku – to je ten nejznámější a nosný produkt, který má v portfoliu společnost Aircraft Industries.

I díky němu slavila společnost obrovský úspěch, podařilo se jí získat certifikát na výrobu turbovrtulového letounu nové generace. „Inovovaný model L 410 NG splňuje požadavky na ekonomiku provozu, samozřejmě také všechna bezpečnostní kritéria a poskytuje komfort cestujícím,“ uvedla generální ředitelka společnosti Ilona Plšková. Potvrdila, že celkové náklady na tento projekt přesáhly 750 milionů korun.

 

Jak dlouho trval vývoj letadla nové generace?

Vývoj modelu L 410 NG byl prakticky zahájen v roce 2010, i když již před tímto datem jsme zvažovali, jakým směrem

letoun dále vylepšovat. Ačkoliv se nový model našeho letounu na první pohled podobá svým předchůdcům, byla provedena řada zásadních změn, které významným způsobem posunuly letoun na vyšší, modernější úroveň. Během vývoje bylo nutné vyřešit řadu technických inovací. Z těch nejzásadnějších mohu uvést například novou konstrukci takzvaného integrálního křídla, palivo se už totiž nenachází v gumových nádržích, ale je čerpáno přímo do konstrukce křídla. Nebo instalaci zcela nové digitální avioniky.

 

Jaká největší úskalí jste museli překonávat?

Kromě technických úkolů bylo samozřejmě nutné řešit i otázky organizační a personální. Na vývoji, výrobě, zkouškách a dalších činnostech se podílela řada špičkových leteckých odborníků. Všechny tyto činnosti zároveň nesměly ovlivnit stávající sériovou výrobu.

 

Kolik finančních prostředků jste do tohoto projektu vložili?

Vývoj nového modelu letounu stál téměř 750 milionů korun a účastnila se jej kromě Aircraft Industries i řada dalších českých i zahraničních společností.

 

Kdy jste začali letoun vyrábět a kam zamíří první kusy?

V letošním roce byla zahájena sériová výroba a první kus zamíří do Ruska.

 

Můžete uvést největší výhody tohoto modernizovaného letounu?

Podstatnou výhodou letounu nové generace je delší dolet, který umožňuje nová konstrukce křídla. Díky ní je L 410 NG schopný přepravit více nákladu v porovnání s předcházejícími modely. Letoun má silnější motory H85, které vyrábí firma GE Aviation Czech, a obecně se zlepšila ekonomika provozu. Velkou předností je také komfort, který letoun nabízí nejen cestujícím, ale i pilotům, již používají digitální avioniku řady Garmin 3000. Díky všem těmto inovacím jsme schopní nabídnout zákazníkům mnohem modernější letoun.

 

V jakých oblastech vidíte jeho využití?

Velkou výhodou letounu je jeho univerzálnost, díky které je jeho využití opravdu široké. Letoun L 410 NG je vhodný pro komerční letecké společnosti, vládní instituce, humanitární organizace nebo třeba pro parašutisty v aeroklubech.

 

Váš letoun L 410 dostal řadu ocenění, na která jste nejvíce hrdí?

Mimo dalších ocenění získala společnost Aircraft Industries první místo v soutěži Exportér roku 2014 a za projekt L 410 NG ocenění Vizionář 2015. Na tato ocenění mohou být všichni, kteří se na chodu společnosti podíleli, právem pyšní.

 

Loni jste také uvedli na trh nový simulátor L 410, který využívají především piloti. V čem jsou výhody tohoto simulátoru?

Uvedení nového simulátoru na trh vnímám jako velký přínos. Simulátor splňuje nejvyšší požadavky příslušných předpisů evropského úřadu pro civilní letectví EASA i mezinárodní organizace pro civilní letectví ICAO. Piloti na něm mohou trénovat situace, které nejde zkoušet na reálném letounu. Díky tréninku těchto náročných modelových situací je zajištěn vyšší standard bezpečnosti, což je pro nás prioritou.

 

Můžete prozradit, jaká budoucnost čeká vaši „čtyřistadesítku“? Připravujete další vylepšování?

Nemůžeme usnout na vavřínech, letoun je potřeba neustále vyvíjet tak, aby splňoval stále se zvyšující požadavky provozovatelů, cestujících, pilotů i leteckých předpisů, které směřují k vyšší bezpečnosti provozu.

 

Nezvažujete oživení projektu L 610, který skončil v roce 2004? Nebo je tento letoun, který měl kapacitu 40 osob, již navěky pohřben?

Ačkoliv projekt L 610 nebyl v 90. letech minulého století dokončen, bylo uděláno mnoho práce, létalo i několik prototypů tohoto letounu. Bylo by krásné, kdyby se tuto myšlenku podařilo oživit. Věříme, že tento projekt není jen minulostí.

 

Co je podle vás v současné době největší hrozbou pro vaše odvětví?

Největší hrozbou je pravděpodobně jakákoliv nestabilita v regionech, kam naše letouny mohou směřovat, která se projeví sníženým zájmem lidí cestovat, sníženou ochotou investorů budovat a rozvíjet aerolinky.

 

Jaké výzvy vás v nejbližší době čekají?

V nejbližší době nás čeká dokončení prvních sériových kusů L 410 NG, které se vyrábějí současně s předcházejícím modelem L 410 UVP-E20. Bude důležité sladit všechny naše činnosti tak, aby oba tyto hlavní projekty běžely bez komplikací, a současně zkvalitňovat i zjednodušovat jednotlivé procesy.

 

Soňa Singerová

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více