MATERIÁL BUDOUCNOSTI JE POUŽITÉ DŘEVO

Vydáno 4.9.2018

Hrají všemi barvami, mají dřevěné i kamenné dekory a vyrábí je společnost Kronospan, evropský lídr v produkci dřevotřískových desek. „Materiál budoucnosti pro náš obor je použité dřevo. Jeho zpracováním pomáháme životnímu prostředí,“ říká Sylva Krechlerová, jednatelka společnosti KRONOSPAN CR, spol. s r.o.

 

Kronospan je evropským lídrem, co se týče výroby dřevotřískových desek, disponuje vlastním vývojovým centrem. Jak dlouho trvá vývoj nového produktu?

Když budeme hovořit o nové kolekci, potřebujeme zhruba dva roky na to, abychom ji připravili k představení našim zákazníkům. To znamená, že když dokončíme jednu kolekci, prakticky okamžitě již začínáme tvořit další. Již nyní pracujeme na trendech pro rok 2020.

 

Na začátku letošního roku představila společnost Kronospan svou novou kolekci Kronodesign Global Collection – globálně sjednocenou škálu dekorů pro nábytkářský a interiérový průmysl. Jaká je a proč vznikla?

Dosud jsme nabízeli zákazníkům 4 kolekce Kronodesign rozdělené do čtyř regionů, které byly platné mezi lety 2013 a 2017. Ty nyní nahradila nová Globální kolekce Kronodesign. Výhodou je, že tato kolekce je platná napříč všemi našimi závody na celém světě. Našimi zákazníky jsou většinou nadnárodní společnosti, například řetězec hotelů nebo firmy z oblasti telekomunikace. Tyto společnosti mají své provozovny po celém světě, kde mají stanovený firemní design, ale vybavení jednotlivých míst realizují lokálně. Díky Globální kolekci jsme jim schopní nabídnout stejné dekory ve všech zemích.

 

Jde o zcela nové dekory, nebo výběr těch nejlepších?

V této kolekci se prolínají stálice s novými dekory. Od roku 2014 Kronospan každé dva roky představuje aktuální trendy na trhu, ty jsme do nového souboru zařadili a doplnili je o oblíbené dekory, které se prodávají ve velkých objemech a jsou stále žádané, zkrátka stálice. Nechybějí zde ale ani úplné novinky.

 

Můžete prozradit, co jsou ty stálice a které designy jste nově vytvářeli?

Mezi stálice lze zařadit buky, javor, olši, třešeň, červené dekory, které byly trendem v devadesátých letech, ale pořád jsou oblíbené. Z nových dekorů bych jmenovala Marine Wood či Select Walnut, naši designéři vyvinuli i zajímavou verzi třešně Riverside Cherry.

 

O které produkty mají vaši klienti největší zájem?

Jsou to určitě standardní laminované desky s dřevodekorem, nejvíce je oblíbený především Gold Craft Oak.

 

Jakou roli hraje při tvorbě vašich produktů cena? Jaký je vývoj? Přibývají klienti, kteří chtějí kvalitu?

Záleží na typu zákazníka. Naše produkty totiž míří jak do soukromé, tak do státní sféry. Státní sektor je hodně konzervativní, využívá tradiční dekory s ohledem na cenu. Privátní společnosti a koncoví zákazníci v poslední době vybírají vhodný design podle současných trendů a jsou ochotni si za kvalitu i připlatit. Musím ale zdůraznit, že v posledních letech hodně investujeme do technologií a zároveň vyrábíme své produkty efektivně, abychom zajistili zákazníkovi kvalitní produkt za odpovídající cenu.

 

Můžete jmenovat nejvýznamnější společnosti, kterým dodáváte vaše produkty?

V našem závodě v Jihlavě vyrábíme hlavně na export, v České republice zůstává zhruba čtyřicet procent našich produktů. Popravdě řečeno, v České republice nezůstalo v oblasti nábytkářského průmyslu mnoho velkých firem. I proto si troufám říct, že dodáváme všem výrobním firmám v České republice. Mezi naše největší domácí klienty patří firma TECHO, Dřevozpracující výrobní družstvo Jaroměřice, Hanák nábytek, což je nositel trendů ve svém oboru. K největším zahraničním odběratelům patří EWE Küchen či Schüller Küchen.

 

Můžete jmenovat některé z vašich nej- zakázek z hlediska objemu, netradičního designu či jiných zajímavých požadavků zákazníka?

Více než o speciální designy mají zákazníci zájem o speciální formáty, které umožňují maximální využitelnost vstupního materiálu, a tím zůstává menší objem odpadu. Na přání zákazníka nevyvíjíme žádný speciální design, naši velcí klienti mají svoje designy. Ty my převezmeme a vyrobíme pro ně. Naší snahou je připravit kolekci tak, aby si z ní zákazníci byli schopni vybrat.

 

Můžete jmenovat některé z vašich nej- zakázek z poslední doby?

V nové kolekci jsme představili i novou strukturu pracovních desek Slate imitující břidlici; tu si vybral jako první náš prestižní zákazník Schüller Küchen. Nyní pro něj budeme vyrábět nultou sérii. To považuji opravdu za velký úspěch. Jsme rádi, že tato struktura, která je na trhu jedinečná, zaujala velké množství našich klientů. Určitě stojí za zmínku několik zajímavých objektů z poslední doby, které jsou ve fázi příprav, vizualizací a navrhovaných studií, jako je rekonstrukce 300pokojového hotelu v Praze, renovace  sítí kaváren působících po celém světě, redesign řetězce kasin.

 

Je kvalita dřevotřísky závislá na jakosti dřeva? Co všechno ovlivňuje kvalitu panelů, které produkujete?

Určitě ji ovlivňuje vstupní materiál, ale největší vliv na kvalitu má technologie. Jsme schopní zpracovávat recyklát, což je například starý nábytek, palety, dřevěný obalový materiál, a to díky investici do nové technologie.

 

Jaké uplatnění při výrobě dřevotřískových desek mají nebo mohou mít rychle rostoucí rostliny, jako je technické konopí nebo bambus? Hodí se podobné materiály na výrobu vašich panelů?

Konopí pro nás není vhodná surovina, ale s rychle rostoucí dřevinou, jako je například topol, s tou bychom si už poradili. V současné době se zaměřujeme na zpracovávání starého dřeva či dřevního odpadu. S rostoucí životní úrovní generuje společnost stále více odpadu.

 

Co je podle vás surovina budoucnosti ve vašem oboru?

Ve výrobě dřevotřískových desek je to určitě použité dřevo, to znamená starý nábytek, obalový materiál nebo stará okna, a také dřevní odpad.

 

Většina průmyslových podniků v Evropě hlásí nedostatek pracovních sil. Jak vám se daří držet a  doplňovat tým vašich zaměstnanců?

Samozřejmě tento trend nepociťují jen průmyslové firmy. Jednou z cest je spolupráce se školami, což vidím jako investici do budoucnosti. Konkrétně v Jihlavě jsme v kontaktu se střední průmyslovou školou, s Vysokou školou polytechnickou, spolupracujeme s Mendelovou univerzitou v Brně. Studentům nabízíme možnost praxí, možnost realizace diplomových prací i brigády. Vztahy se školami se rozvíjejí a samozřejmě i my se musíme učit, jak s nimi spolupracovat, s některými už se dobře známe, s jinými jsme na začátku.

 

Jaké jsou vaše plány do budoucna, jaké chystáte investice?

Hodně investujeme do servisu a do zlepšování technologií a do automatizace. To souvisí právě s nedostatkem lidí na trhu práce.

 

Kronospan se profiluje jako odpovědná firma. Jak se vašemu výrobnímu závodu daří v posledních letech eliminovat dopady na životní prostředí?

Podporujeme obnovu lesů, podporujeme certifikaci FSC. Využíváme alternativních zdrojů na výrobu energií, v naší firmě máme generátor na biomasu, čímž eliminujeme spotřebu plynu na vytápění sušárny. Ty jsou zároveň opatřeny elektrofiltry, které redukují množství prachových a pachových částic vypouštěných do ovzduší. V maximální možné míře využíváme na dopravu zboží a suroviny železnici a hlavně zpracováváme dřevní odpad. Pokud nebudeme investovat do zpracovávání a recyklace odpadů, tak si naše planeta zadělává na velký problém. Je samozřejmostí, že naše výrobní činnost splňuje zákonem dané limity emisí.

 

Jak je to u vás s využíváním formal­dehydu, který příliš šetrný k životnímu prostředí není?

K výrobě dřevotřískových desek využíváme močovinoformaldehydové pryskyřice, ale to neznamená, že výsledný produkt je zdraví škodlivý. Vývoj produktů je veden směrem ke snižování emisí škodlivých látek z hotového produktu. Již evropské normy jsou nastaveny tak, aby bylo zdraví uživatelů chráněno. Normy beze zbytku dodržujeme. Pro výrobu OSB desek používáme lepidla bez přidaného formaldehydu.

 

Vaše produkty vznikají i z recyklátů. Jak se v tomto směru zlepšuje prostředí v České republice? Zapojují se do koloběhu dřeva už i naši občané?

V České republice se třídí čím dál tím víc, ale pořád to není na takové úrovni jako například v Rakousku, Německu či ve Francii. Ale využíváme místní dřevní odpad, takže mohu říct, že se situace u nás začíná zlepšovat.

 

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více