DAŇ Z ÚSPĚCHU

Vydáno 19.4.2018

Nikoliv o 5,1 procenta nebo následně o 5,2 procenta, ale o 5,5 procenta rostla česká ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku.

 

Tak se dá zjednodušeně zhodnotit nová várka zpřesňujících údajů, které vydal statistický úřad, když přehodnotil růst investic a vládní spotřeby nahoru. Zpřesnění údajů přineslo i vylepšení celkových výsledků české ekonomiky za rok 2017. Růst českého hospodářství za celý loňský rok tak dosáhl 4,6 procenta a podílela se na něm především spotřeba domácností následovaná investicemi a zahraničním obchodem. Na nabídkové straně zůstal růst ekonomiky především v režii zpracovatelského průmyslu, kterému sekundovala odvětví služeb jako obchod, doprava, ubytování a pohostinství, finanční služby a profesní služby. Podíl stavebnictví a zemědělství na ekonomickém růstu zůstal i v roce 2017 marginální.

I když v loňském roce se už tuzemské firmy musely vypořádávat s vyššími mzdovými náklady, hrubý zisk nefinan­čních podniků vzrostl o čtyři procenta a míra zisku jako poměru zisku na přidané hodnotě poklesla jen mírně pod 50 procent. České firmy tak i nadále zůstávají jedněmi z nejziskovějších v rámci celé EU. Současně byly i v loňském roce ochotny výrazně investovat, a tak se míra jejich investic udržela těsně pod hranicí 30 procent a to neznamená nic jiného, než že na jednu korunu vytvořené přidané hodnoty připadají investice v objemu 29 haléřů. Jde rovněž o pozitivní výsledek, který navíc slibuje rozšíření výrobních kapacit nebo alespoň nahrazování zaměstnanců, kterých se firmám stále více nedostává. Ostatně v takové situaci podnikům vlastně ani nic jiného nezbývá. Jak už téměř pravidelně vyplývá z průzkumů mezi průmyslovými podniky, chybějící zaměstnanci se již stali hlavní překážkou pro expanzi tohoto největšího tuzemského odvětví. A o nic lépe na tom nakonec není ani většina odvětví služeb. Dosavadní silný růst ekonomiky již v podstatě vyčerpal trh práce a přitom i nadále zvyšuje již tak rekordní počty neobsazených míst.

Zaměstnanost v českém hospodářství dosáhla nového rekordu, ať už se díváme na počty tuzemských, nebo zahraničních pracovníků. Stejně tak roste i míra participace. Naproti tomu nezaměstnanost poklesla na nejnižší úroveň v historii a aktuálně dosahuje 2,4 procenta, což znamená, že bez práce je už méně než 130 tisíc lidí. Tedy podle metodiky po­užívané napříč Evropskou unií, do které se nezapočítávají lidé, kteří si aktivně nehledají práci nebo nejsou schopni či vůbec ochotni do práce během 14 dnů nastoupit. Takových nezaměstnaných je pak ve srovnání s medializovanými statistikami úřadů práce jen zhruba polovina. A to už výrazně mění pohled na situaci na trhu práce, protože na jednoho nezaměstnaného takto připadají už téměř dvě volná pracovní místa. V evropském srovnání jde o naprostý unikát, za nějž vděčíme především úspěchu tuzemské ekonomiky, respektive rozvíjejícím se průmyslovým podnikům. Současně lze říct, že vlastně už nezaměstnanost nemá ani kam moc klesat, tedy za předpokladu, že se nezmění současné nastavení sociální sítě, konkrétně třeba příspěvku na bydlení. Proto se jako jediné východisko jeví další zvýšení počtu zahraničních pracovníků nebo, ještě lépe, investice do nových technologií.

V ekonomice aktuálně chybí především montážní dělníci, pomocní dělníci ve výrobě i ve stavebnictví, řidiči, řemeslníci atp. To opravdu není nic nového, protože žebříček desítky nejhledanějších profesí se v posledním roce změnil jen minimálně. Hlavní změnu, kterou v něm lze pozorovat, je soustavný nárůst těchto hledaných zaměstnanců a současně i zvyšování nabízených mezd. Ostatně pod tlakem zakázek při nedostatku zaměstnanců firmám nic jiného než zvyšovat mzdy, aby si zaměstnance vůbec udržely, nezbývá. A v tomto směru se nic nejspíše nezmění ani v letošním a možná ani v příštím roce. Většina volných míst tak zůstane nadále neobsazená, zatímco růst mezd bude zrychlovat, a to až do dalšího zpomalení ekonomiky či přímo recese. Zatím ji ovšem nic nesignalizuje. Může sice přijít s ochlazením poptávky po osobních automobilech nebo s potenciální finanční krizí v Asii, jižní Evropě atp., nicméně mluvit o ní – či dokonce na ni spoléhat – je stále ještě předčasné. Proto nedostatek zaměstnanců, silnější koruna a nakonec i vyšší úrokové sazby zůstanou těmi hlavními faktory, které budou nadále ovlivňovat tuzemské podnikatelské prostředí.

 

Petr Dufek
analytik finančních trhů ČSOB

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více