Lite #12

Vydáno 11.9.2017 Lite

A je po prázdninách. Podařilo se Vám během léta najít více času na čtení? Jaká kniha Vás nejvíce oslovila a proč?

Petr Nevšímal

ředitel a člen představenstva, Nevšímal, a.s.

„Toto léto jsem přečetl asi 5 knih. Pokud bych měl jednu zmínit, tak titul ‚Jak to dělá Virgin‘ od Richarda Bransona. Zaujal mě vstup Bransonových společností do nasyceného trhu a jejich úspěch díky pozitivnímu přístupu k zaměstnancům a zákazníkům.“

Daniel Zabek

výkonný ředitel, Printo, spol. s r. o.

O prázdninách mne zaujala ‚Kniha jízd‘, ve které jsem měl velké mezery :-). Bez legrace, sice to nebyly knihy, ale velmi příjemné letní čtení mi připravily dva speciály časopisu ’53×11′, konkrétně o Giro d’Italia a Tour de France. Škoda, že neplánují speciál o Vuelta a España pro podzimní večery.

Martin Bednarz

generální ředitel, VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY a.s.

„Kolega mi doporučil knihu od Dr. Martina Seligmana s názvem Vzkvétání. Právě ta mne během letošního léta oslovila. Obsahuje řadu zajímavých doporučení pro práci s motivací a osobním růstem, jak v profesním tak soukromém životě.“

Antonín Růžička

generální ředitel, Wikov Industry a.s.

Letos jsem si k Lipnu dovezl evergreen, knihu knih, Bibli. Původní motivace vznikla tak, že chci dát pokřtít svého nejmenšího synka a uvědomil jsem si, že jsem do této knížky už hodně dlouho nenahlédnul a mnoho se mi z toho vykouřilo z hlavy. Četl jsem Nový zákon a musím říct, že je to stále aktuální čtení plné dobrodružství lidského života se všemi radostmi, strastmi, láskou, zradou, štěstím, tragédií a nadějí. Je to opravdu silný příběh z revoluční doby a je inspirativní a poučný. I my žijeme v nějakém společenském uspořádání a v zajetí mnoha paradigmat, která se mohou zdát neměnná a mnohá nám vyhovují. Ale hledání stále efektivnějších způsobů tvorby hodnoty v rámci získání konkurenční výhody a s tím související technologický pokrok se snaží náš svět neustále měnit a staví nás do nejisté pozice před nové a nové výzvy. V podstatě svět a lidský život je neustálá a nekonečná výzva a s tím i naše každodenní podnikání. Tak nám všem do nového školního roku přeji hodně sil a odhodlání zvládnout všechny nové výzvy, které jistě přijdou. Ideálně s úsměvem :).

Ladislav Šimek

zakladatel a majitel, SHIMEQ Air s.r.o.

Vždy čtu několik knížek najednou a dle nálady sáhnu po té, na kterou jsem naladěn. Letos v létě jsem přečetl knihu o holubinkách, abych přestal v lese přehlížet tyto nedoceněné houby, na oddechnutí ‚Forsythův Den pro Šakala‘ a po delší době jsem dočetl ‚prý‘ kontroverzní ‚Atlas Shrugged‘ od Ayn Rand. Mezitím jsem ve snaze se vzdělávat pročítal ‚Polymerní kompozitní materiály‘ a ‚Uhlíkové materiály‘ a při poslední návštěvě knihkupectví jsem se vybavil Freudovou ‚Psychopatologií všedního života‘ a ‚Židovské tradice a zvyky‘.

Kateřina Haring

CEO, DYNAMIC GROUP, spol. s r.o.
 

Více času na čtení bylo, ale že by mě něco oslovilo natolik, abych se ráda podělila, to v případě letošního léta nemůžu říct. Naopak z loňska je to jednoznačně kniha Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel od Jonase Jonassona, při  které jsem se smála nahlas a tak jsem si od tohoto autora koupila i Analfabetka, která uměla číst a Zabiják Anders. Obě mně pobavily stejně jako ‚stařík’…

Jiří Chrást

ředitel, Akademie ČTK

Nepodařilo. Bylo léto a byl jsem neustále v pohybu. Sport. Na začátku léta jsem si koupil knihu, abych se trochu zorientoval v tomto světě. Kniha je to těžká. Opatrně jsem si slíbil, že každý den přečtu alespoň jednu větu, jeden odstavec. Opatrnost byla namístě. Nesplnil jsem to. Po prázdninách otvírám knihu Zygmunta Baumana ‚Tekuté časy – Život ve věku nejistoty‘ znovu a začínám od začátku. Úvod, dva listy, jsem pro jistotu četl dvakrát. O něco lépe jsem si vedl s další knihou ‚Kafka – Rané roky‘ od Reinera Stacha. Objevuji v ní jiného Kafku, než znám ze školy.

Marek Čížek

výkonný ředitel, Faurecia Exhaust Systems s.r.o.

Letošní léto jsem věnoval sportu, takže jsem se snažil opravdu každou volnou chvilku sportovat a dělat něco pro svoje tělo a mysl. Myslím, že se to povedlo a jsem nyní daleko více energický i do všeho ostatního. Knihy čtu rád, ne tak moc jako dříve, ale rád. Toto léto jsem přečetl pouze jednu, o to více mně bavila, jednalo se o historii značky Harley Davidson v celém jejím průřezu přes těžké začátky v dřevěné boudě, válečné období, italské období, úpadek a nyní znovuzrození. Kniha se mi o to více vryla do paměti, protože jsem se na konci léta měl možnost osobně seznámit s dědičkou tohoto impéria Karen Davidson. Když jsem tuto pětašedesátiletou ženu potkal, jak na Harley ujiždí Prahou, pochopil jsem proč je to legenda a životní styl.

Daniel Vlček

Innovation and Smart City Centre Contractor Ernst & Young, s.r.o.

Přes léto jsem po delší době zopakoval ‚Jitro kouzelníků‘ (Bergier, Pauwels, 1960) – nadčasovou fantasticko-filosoficko-konspirační všehochuť, načal ‚Homo Deus‘ (Harrari, 2015) – celkem pěkný popis možného vývoje člověka a jeho totálního propojení s technologií k obrazu něčeho vyššího, no a dokončil jsem výborné ‚Zero to One‘ (Thiel, 2014) – kde jedním z hlavních motivů je role a tvorba kreativních monopolů jako nový pohled na ekonomické paradigma dneška. Všechny tři se mi tak plynule prolínaly letními dny, doplňeny několika motivačními jednohubkami.

Tomáš Hron

finanční ředitel ve skupině TART

Pár knih jsem za léto stačil přečíst anebo alespoň naposlouchat (při běhu či při řízení si pouštím audioknihy). Jednoznačně nejzajímavější byla kniha ‚Sapiens – Úchvatný i úděsný příběh lidstva‘ od izraelského autora jménem Yual Noah Harari. Ten příběh je o nás, naší historii. O tom, jak se z biologicky slabého druhu vyvinul tvor, který ovládl celou planetu. Není to učebnice dějepisu, ale přesto je to o historii. Autorovi se podařilo velmi poutavým až provokativním způsobem popsat, jak jsme začali farmařit a co všechno špatného to přineslo. Je to i o penězích, impériích a … i o štěstí. Jsme nyní šťastnější než naši praprapředci – sběrači?

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více