Lite #4

Vydáno 17.7.2017 Lite

Kdo Vás v životě nejvíce ovlivnil? (Možná někdo, kdo Vám byl mentorem.) Jak a čím Vás tento člověk ovlivnil?

Vladimír Vaňo

hlavní ekonom skupiny Sberbank Europe ve Vídni

„Mama a otec a ich výchova. Keď je od mala vašim vzorom múdra perfekcionistka a ten najpracovitejší človek, akého poznám, nemôže to ostať bez celoživotného vplivu.“

Jiří Chrást

ředitel Akademie ČTK

„Na gymnáziu to byl Petr. Sportovec od pohledu. Holkám jeho statná postava imponovala. Široko daleko nebylo mezi kluky lepšího fotbalisty. Taky jsem chtěl tak dobře hrát fotbal. Taky jsem se chtěl holkám líbit. Když Petr dosáhl ve sportu vrcholu, vzal si život. Nešťastná láska.

Na vysoké škole to byl Martin, náš mladý lektor. Při přednáškách se nadechl, mírně vysunul bradu, několik slov a už jsme byli uhranutí. Stačilo pár vět a fascinováni jsme s ním prošlapávali uličky anglického romantismu. A jak dokázal mluvit nebo psát o Keatsovi!

Taky jsem chtěl takto proniknout do anglické literatury. Taky jsem se chtěl naučit s takovým zaujetím vyprávět. Taky jsem chtěl propadnout té vášni – pohrávat si, kouzlit s jazykem. Dnes je „náš“ lektor v české kultuře pojem. Profesor Martin Hilský. Výjimečný talent, mravenčí píle.

Na fakultě jsem potkal ještě jednoho člověka. Já nezkrotný živel, on pravý opak. Ovlivňoval mě každý den, tisíckrát za den. Nenápadně. Po malých dávkách. Netušil jsem to. Dnes už to vím. Díky němu jsem pochopil, že věci mají svůj řád. Že se musejí dotáhnout do konce. A díky němu taky vím, co to znamená, když se o někom říká, že je to člověk silné integrity. Spolužačka z fakulty, už téměř 40 let moje manželka, mě ovlivnila a stále ještě ovlivňuje ze všech nejvíc.“

Daniel Zabek

výkonný ředitel, Printo, spol. s r. o.

„Nejvíce mne ovlivnil Michio Kushi, jehož knihy o makrobiotice před dvacetipěti lety zcela změnily můj život“

Marek Čížek

výkonný ředitel, Faurecia Exhaust Systems s.r.o.

„O odpovědi jsem musel opravdu chvíli přemýšlet, za svůj profesionální život jsem se potkal a spolupracoval ze spoustou zajímavých a inspirativních lidí. Moje vzpomínky mě zavedli do doby kdy jsem přejímal pozici ředitele výrobního závodu, můj předchůdce mě na tuto pozici dlouhodobě připravoval a byl mentorem. Myslím, že to byl opravdu on kdo mě v mém profesionálním životě nejvíce ovlivnil zejména v oblasti rozhodování a řízení lidských zdrojů. Jeho klidná povaha, byla vždy výhodou v případě nutnosti rychle rozhodnout, dokázal velice rychle analyzovat lidské profily a vyhodnotit skupinu její chování s cílem nastavit jasnou strukturu pro lepší spolupráci a rychlého dosažení cíle. Jeho hlavní moto a nyní i moje je: Většinu problému zvládneš vyřešit selským rozumem, pamatuj, že ten hlavní život a důležitá aktivita není v kanceláři u počítače nebo na jednání, ale ve výrobě, tam je síla, která tě ponese nahoru a velice rychle tě může stáhnout dolů.“

Petr Novák

ředitel a jednatel, Koyo Bearings Česká republika s.r.o.

„V životě mě nejvíce ovlivnil můj první nadřízený pan Timothy Scofield, což byl člen představenstva americké nadnárodní korporace Ingersoll Rand. Naučil mě klíčové manažerské dovednosti – mít jasnou vizi a strategii, pracovat v týmu a být platným členem kolektivu, ne pouze autoritou z pozice své funkce. A naučil mě také jednu pro americké firmy velmi typickou věc – práci s daty a s čísly, ne jen spoléhání se na dojmy a intuici. A také říkal jednu důležitou věc – „work hard, play hard“ – pracuj tvrdě, ale také si užívej, věnuj se rodině a přátelům. Všechno v životě musí být v rovnováze, život přeci není jen o práci.“

Tomáš Hron

finanční ředitel ve skupině TART

„Významný vliv na mě měli moji rodiče i moje vlastní rodina a samozřejmě škola. Vystudoval jsem matematiku, nějaký čas jsem dělal i programátora a tak jsem svět dříve hodně posuzoval podle zákonů přírody a logiky. To je výborný základ pro řízení strojů, ale v případě řízení lidí asi ne. Tady mnohdy nemá smysl rozhodovat, jestli nějaký výrok je (absolutně) pravdivý či nepravdivý. Mnohem důležitější je jeho forma a tedy to, co výrok vyvolá u protistrany. Za toto procitnutí vděčím jedné koučce, která mi pomohla některé situace rozebrat a podívat se ně z různých stran (kde každá měla „svoji“ pravdu). Dala mi i zajímavý seznam literatury. Díky tomu jsem objevil například i Stephena R. Coveyho a jeho 7 návyků, které, připouštím, ve mně zanechaly také významnou stopu.“

Alena Burešová

ředitelka pro průmysl a ICT, CEEC Research s.r.o.

„Moje maminka. Přestože vzal minulý režim její rodině továrny a většinu majetku, vždycky se krásně usmívala a nosila květované šaty. A protože si vzala tatínka. Jeho rodina měla bohužel stejný osud. Jako překrásná žena nevyužila v té době ‚výhodnějších‘ nabídek a provdala se za bohéma se smyslem pro humor a s chutí na dobré pivo. Provdala se za našeho milujícího tatínka, který se mohl přetrhnout, abychom studovali s bratrem v Německu, Francii, USA.
Moje maminka. Protože celou noc nespala, aby mi ušila květované šaty a vždycky se krásně smála.“

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více