Brexit? Prošli jsme už horšími časy

Vydáno 14.6.2017

Tradiční výrobce traktorů věří, že případné zhoršení obchodních podmínek pro export do Británie ustojí.

 

Společnost ZETOR TRACTORS a.s. představuje v zahraničí své nové přírůstky. Zároveň chystá pátou modelovou řadu, kterou chce prezentovat v  listopadu tohoto roku. Těžiště odbytu společnosti je v zahraničí a firma stále hledá nové zákazníky po celém světě. O Velkou Británii jako důležitý cíli svého exportu strach nemá. „Prošli jsme různými historickými událostmi, přečkali těžké časy a prozatím jsme to vždy zvládli,“ řekl Světu průmyslu ředitel finančního úseku společnosti Lukáš Krejčíř.

Společnost Zetor Tractors je velmi exportně orientovaná. Jak velká část produkce směřuje do zahraničí a jaké jsou výhledy pro vývoz v tomto a příštím roce?

Máte pravdu. Většina produkce společnosti je určena na export, přičemž více než 80 procent tržeb plyne právě z těchto prodejů. Aktuálně ZETOR spolupracuje s partnery na více než 40 trzích světa. Ambicí společnosti je využívat potenciál nových trhů, jen v loňském roce jsme vstoupili například do Íránu, Myanmaru, v letošním roce pak do Izraele. Mohu potvrdit, že jednáme i s dalšími partnery v rámci Asie a Afriky.

Česká národní banka nedávno ukončila kurzový závazek. Nakolik vám více než tříletá podpora exportu pomáhala?

Jakožto exportně orientované společnosti nám samozřejmě slabší a také stabilní kurz koruny v posledních třech letech výrazně pomohl.

Bylo třeba se výrazně zajistit před změnou kurzu, nebo váš byznys včetně nákupu probíhá většinově v eurech či dolarech?

Větší část tržeb má společnost přirozeně zajištěnu pomocí nákupu a investic v cizí měně, ale během posledních tří měsíců jsme se částečně „dozajistili“ také pomocí bankovních finančních instrumentů.

Ve Velké Británii jste nedávno prezentovali nový přírůstek v portfoliu – MAJOR HS. Jak byl tento traktor na tomto náročném trhu přijat?

Traktor MAJOR HS jsme představili na největším britském zemědělském veletrhu LAMMA 2017. První dojem a reakce na inovovaný design a nové a praktické funkce byl velmi pozitivní. Ucelený obrázek o tom, jak budou zákazníci hodnotit náš traktor, budeme mít až za několik měsíců, jakmile budou dokončeny předváděcí akce ve Velké Británii, které zde stále ještě probíhají. Předpokládáme, že kompletní informace budeme mít k dispozici v říjnu, jakmile skončí naše hlavní událost v terénu, kterou je ZETOR TRACTOR SHOW 2017.

Velká Británie oficiálně iniciovala proces vystoupení z EU. Ohrozí brexit vaše obchodní aktivity v této ostrovní zemi?

ZETOR je silná mezinárodní společnost s fantastickou historií. Prošli jsme různými historickými událostmi, přečkali těžké časy a prozatím jsme to vždy zvládli. Věříme tedy, že brexit pro nás nebude nikterak zásadní, stejně jako pro konkurenci, a to především proto, že samotný proces vystoupení z EU není prozatím znám. Nicméně tento proces může mít zásadní vliv na britskou libru, dovozní předpisy atd. Mohlo by tedy dojít ke ztížení a zpřísnění podmínek dovozu a distribuce našich traktorů. Ale s těmito podmínkami se případně budou muset vypořádat také ostatní konkurenční výrobci traktorů, protože většina traktorů se do Velké Británie dováží. V tuto chvíli se již připravujeme na různé varianty obchodního prostředí a s jasnějšími podmínkami vystoupení Velké Británie z EU budeme krok za krokem upravovat naši strategii. Jsme přesvědčeni, že dokážeme svou pozici na trhu obhájit a že ZETOR ve Velké Británii zůstane.

Na konci března jste oznámili novou spolupráci s Izraelem a Jordánskem. Jaké dodávky zde budou realizovány?

Spolupráce je teprve v začátcích, tudíž se prozatím jedná zhruba o desítky kusů traktorů. Část dodávky již byla realizována a na další nyní evidujeme objednávky. Do oblasti jsou dováženy traktory s výkonem od 80 do 150 koní, tedy modelové řady MAJOR, PROXIMA a FORTERRA. V rámci izraelského trhu platí legislativa srovnatelná se západním světem, a tak budou na trhy dodávány stroje, které splňují emisní řešení STAGE IV.

Co má izraelský partner na starosti?

Izraelský partner prostřednictvím svých poboček a obchodní sítě zajišťuje nejen prodej traktorů, ale zároveň pozornost věnuje zajištění kvalitního a plynulého fungování poprodejního servisu pro zákazníky. Farmáři a zemědělci tak mají k dispozici kompletní služby spojené s prodejem nových strojů, jejich servisem a nákupem originálních náhradních dílů.

Jaké traktory z hlediska vybavení, motorizace či příslušenství jsou na Blízkém východě nejžádanější?

V této lokalitě jsou nejžádanější středně vybavené stroje a poptávka je také po agregacích. Z  portfolia značky ZETOR se jedná především o traktory z modelové řady PROXIMA. Ta je oblíbená především pro svou nízkou spotřebu, dlouhodobou životnost a odolnost.

Jaké novinky v produktech či službách, investice nebo změny ve společnosti chystáte pro letošní rok?

Pokud se jedná o novinky v produktech, tak v listopadu letošního roku se chystáme představit náš nový stroj na veletrhu v německém Hannoveru. Zatím bychom neradi prozrazovali bližší informace o tomto produktu, jen naznačíme, že se bude jednat o pátou modelovou řadu. A pokud se podíváme blíže do naší společnosti, pak aktuálně hledáme nové kolegy do výroby na pozice brusičů, obráběčů kovů nebo pracovníky na montáže a rozhodně jsou pro nás zajímaví také uchazeči, kteří by našli uplatnění ve vývoji a výzkumu.

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více