INOVACE DÁVAJÍ PRŮMYSLU PŘIDANOU HODNOTU

Vydáno 29.11.2019 Inovace

Inovace otřásají českým průmyslem i hospodářstvím
Inovace, inovace a zase inovace. Přicházejí s nimi automobilky, strojírenské podniky i logistické a další firmy. Nejen průmyslu by počínaje letošním rokem v tomto směru měla pomoci Inovační strategie České republiky pro léta 2019‑2030, o níž se pro Svět průmyslu rozpovídal ministr průmyslu a obchodu ČR Karel Havlíček. Doposud Česko bylo v inovacích oproti zbytku Evropské unie mírně pozadu, teď se to má změnit.

 

► Uplynulý rok na železnici: opravená nádraží a rychlé tratě na dosah
Možná jste to ve změti debat o čistější mobilitě nestačili zaznamenat, ale česká železnice za sebou má zásadní rok. Nejenže Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na plné obrátky pokračovala v rekonstrukcích drah, ministerstvo dopravy také oznámilo konkrétní termín, kdy by se na území České republiky měly začít stavět první vysokorychlostní tratě.
Brzy zveřejníme

 

► Usaďte se, dnes vaří pan robot
„Kuchaři, odhoďte zástěry a uvolněte prostor neúnavným robotům, které zvládnou produkovat chutné pokrmy nepřetržitě celý den,“ mohlo by brzy znít z úst majitelů restaurací a dalších gastronomických podniků. Poslední roky ukazují, že proces automatizace výroby už dávno není pouze záležitostí strojírenství, ale proniká i do dalších průmyslových odvětví, potravinářství a gastronomie nevyjímaje. Nastal čas, aby kuchtíci či cukráři dali svému řemeslu vale?
Brzy zveřejníme

 

► Robotizace: Nevyhnutelné řešení nedostatku pracovníků v průmyslu
Česká republika se řadí mezi nejprůmyslovější země v Evropě. Navzdory silné tradici se jí nedostává potřebný objem pracovní síly. V poslední době navíc panuje celospolečenský konsensus, že člověk nemá vykonávat rutinní a repetitivní úkony, u nichž nemůže využít svůj potenciál. Jedním z možných řešení absence pracovníků v průmyslu je větší rozšíření robotů.
Brzy zveřejníme

 

► Doosan Bobcat EMEA přestěhoval do Česka evropskou centrálu
Společnost Doosan Bobcat EMEA otevřela v Dobříši evropskou centrálu, což představuje významný milník v přítomnosti firmy v Česku i v celém regionu EMEA. Společnost má v Dobříši už mnoho let výrobní závod, který produkuje nakladače, bagry a jejich příslušenství, a dále zde provozuje inovační a školicí centrum.
Brzy zveřejníme

 

► Pražské letiště je jedním z nejbezpečnějších v Evropě
Rozhovor s Jiřím Krausem, místopředsedou představenstva Letiště Praha.
Brzy zveřejníme

 

► Hotely by měly nabízet zážitek, nikoliv službu
Rozhovor s Richardem Valtrem, zakladatelem startupu Mews Systems.
Brzy zveřejníme

 

 

 

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více