UMĚLÁ INTELIGENCE JE KLÍČOVOU TECHNOLOGIÍ BUDOUCNOSTI

Vydáno 29.8.2019 TOP 100TOP Rozhovory

Rozhovor s Milanem Šlachtou,
reprezentantem Bosch Group pro Českou republiku a Slovensko.

 

Společnost Bosch je synonymem nejmodernějších technologií. Právě na nich si velikán vyrábějící nejen pro oblast automotive zakládá, snaží se nastolovat trendy a být vzorem pro ostatní. Cizí mu není robotizace, umělá inteligence ani přicházející fenomén 5G sítí. „Bosch plánuje do konce letošního roku 5G síť otestovat ve vlastních závodech,“ prozradil Milan Šlachta.

 

VYPLATÍ SE TEĎ INVESTOVAT DO NOVÝCH TECHNOLOGIÍ PRŮMYSLU 4.0, NEBO JE LEPŠÍ POČKAT, AŽ CENY KLESNOU?

Pokud chceme udržet konkurenceschopnost výrobních závodů i do budoucna, jsou investice do nových technologií nutností. Digitalizací a automatizací výroby získáme větší flexibilitu, schopnost reagovat rychleji na požadavky zákazníka a zvýšíme kvalitu díky stabilním procesům. V neposlední řadě díky vyšší produktivitě snížíme náklady. Zlepšování výrobních procesů je efektivnější, pokud jej popíšete, vyhodnocujete a optimalizujete v digitálním prostředí. Když máte k dispozici výrobní data online, jste schopni daleko pružněji a přesněji reagovat. Stále větší digitální know how, dostupnost a masové zavádění senzorů, práce s daty, které můžeme během technologického procesu sbírat, jsou základem pro další postupnou digitalizaci výroby. Vyšší úroveň digitalizace je zároveň předpokladem pro vyšší automatizaci nebo nasazení robotů, což přináší další výhody, jako je snížení podílu monotónní fyzicky náročné práce, která nevyžaduje kreativitu člověka a kde robotika kompenzuje nedostatky člověka.

 

JAKOU PRÁCI BY TEDY MĚLI DĚLAT LIDÉ?

Lidé by se naopak měli zaměřit na práci s vysokou přidanou hodnotou, kterou nelze nahradit stroji. Vytváření virtuální kopie celých výrobních řetězců (digitálních dvojčat) tomu pomůže. Ověříte si díky tomu chování hardwaru ještě před jeho použitím. Předem bude možné nakonfigurovat všechny stroje a systémy a rychle vytvářet nové varianty linky. Každá investice se ale musí vyplatit, důležité je vždy správně vyhodnotit soubor mnoha faktorů a následně se rozhodnout o vhodné míře nasazení těchto technologií.

 

V JAKÉ FÁZI ZAVÁDĚNÍ TECHNOLOGIÍ PRŮMYSLU 4.0 JE VAŠE SPOLEČNOST?

Jako mezinárodní skupina máme výhodu, že můžeme čerpat ze zkušeností sesterských závodů z celého světa. Ta nejlepší řešení pak nabízíme i našim externím zákazníkům. Ale i naše dva velké výrobní závody v Jihlavě a Českých Budějovicích drží krok. V interní konkurenci se se svými projekty a kompetencemi rozhodně neztrácejí. Soustředíme se na zefektivnění výrobních procesů, zvyšování kvality a produktivity. Novinkou z poslední doby je, že se učíme využívat ve výrobních procesech i umělou inteligenci. Například v pilotním projektu automatické výstupní kontroly, kde je výrobek snímán videokamerou a data odchylek ukládána do paměti. Software dokáže vyhodnotit různé kombinace, učíme stroj rychle posoudit kvalitu výrobku. Stále však bude mnoho výrobních technologií, které se bez lidské přítomnosti neobejdou. A proto zavádíme první projekty kolaborativních robotů, v rámci kterých dochází k propojení lidské a strojní činnosti. Kolaborativní robot je konstruován tak, aby pracoval bezpečně i vedle člověka, bez nutnosti zavírat ho do klece.

 

POUŽÍVÁTE NAPŘÍKLAD 3D TISKÁRNY, CHYTRÉ SKLADY NEBO JINÉ TECHNOLOGIE SPADAJÍCÍ DO KONCEPTU SMART FACTORY?

Využíváme celou řadu technologií spadajících pod Průmysl 4.0. Standardně používáme monitorování výrobních procesů v reálném čase, například při kalení komponentů v bainitické peci, které je doplněno i velice zdařilou 3D vizualizací výrobní technologie. Sběr dat z výrobních linek umožňuje i prediktivní údržbu zařízení, čímž dochází k výrazným úsporám. Využíváme také rozšířenou realitu, a to pro zobrazování stavu a parametrů ve výrobě a pro výukové programy. Potenciál má v Boschi i 3D tisk, konkrétně při výrobě vzorků pro zákazníky či forem na plastové komponenty pro malosériové objemy. Nasazení do série zatím nevidíme jako ekonomické. Mimo jiné provozujeme projekty využívající velké objemy dat z výroby k predikci a korekcím výrobního procesu.

 

JAKÁ JSOU NEJVĚTŠÍ ÚSKALÍ NOVÝCH TECHNOLOGIÍ?

Základními pilíři úspěchu v továrně budoucnosti jsou lidé, stroje a data, jež bez inteligentního softwaru nemohou harmonicky fungovat. K digitální transformaci potřebujete samozřejmě schopné experty z IT disciplín a dalších oblastí, ale také vedení, které toto podporuje a chápe důsledky. Pochopení výhod jednotlivých technologií ze strany vedoucích pracovníků je důležité. A samozřejmě potřebujete mít dostatek odborníků v oblasti dat a datové analytiky. Firma se pak neobejde ani bez problematiky zabezpečení dat. Čím více technologií ve výrobě máte propojených, tím se zvyšuje riziko zneužití. Je velice důležité nastavit si a dodržovat bezpečnostní standardy. Když se podíváme do budoucnosti, tak velký posun v možnostech přinese využití vnitropodnikových 5G sítí. K přenosu dat v nich dochází stokrát větší rychlostí.

 

JAKÉ JSOU VAŠE VIZE PRO DALŠÍ ROZVOJ NA POLI TECHNOLOGIÍ VE SPOLEČNOSTI BOSCH?

Bosch má výhodu, že disponuje všemi třemi úrovněmi konektivity. Máme vlastní senzory a produkty, máme softwarová řešení a modely, jak služby postavené na datech a softwaru poskytovat. To nám dává značnou konkurenční výhodu v příležitostech, které nabízí internet věcí a Průmysl 4.0. Není mnoho firem, které mají tuto kompetenci z jedné ruky. Za klíčovou technologií budoucnosti Bosch umělou inteligenci. S její pomocí se stroje mohou naučit, jak být inteligentní a jak předvídat. To nabídne obrovský potenciál, aby stroje přebíraly za lidi časově náročné a namáhavé úkoly.

 

UŽ VÍTE, JAK BUDETE S UMĚLOU INTELIGENCÍ PRACOVAT A VYVÍJET JI?

Cílem je vybavit umělou inteligencí od poloviny příštího desetiletí všechny produkty Bosch, aby hrála svou roli při jejich vývoji a výrobě. Na veletrhu Hanno­ver Messe Bosch představil ViPAS – systém pro vizuální kontrolu kvality založený na umělé inteligenci. Systém je vybaven uchopovacím ramenem, špičkovou kamerovou technologií a inteligentním softwarem a snadno se ovládá. V pilotním projektu zvládl ViPAS dvanáct tisíc zkušebních postupů s úspěšností 99,9 procenta. To znamená, že systém třídí s téměř dokonalou přesností. Příštím krokem je další interní zdokonalení ViPAS tak, aby byla technologie připravena k použití v různých závodech. Dalším klíčovým prvkem v řadě aplikací Průmyslu 4.0 bude nový standard mobilní komunikace 5G. Zpoždění v přenosu dat poklesne na minimum a zvýší se spolehlivost. Společnost Bosch se ujala předsednictví v organizaci 5G Alliance for Connected Industries and Automation (5G-ACIA) založené v roce 2018 s cílem vytvořit nový mobilní standard, který bude od samého počátku odpovídat budoucím potřebám průmyslu. Bosch plánuje do konce letošního roku otestovat 5G síť ve vlastních závodech.

 

SE ZVYŠOVÁNÍM VÝKONU STROJŮ MŮŽE PŘICHÁZET VYŠŠÍ ZISK, ALE TAKÉ VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST. KDE VIDÍTE SVŮJ DÍL ZODPOVĚDNOSTI?

Máme samozřejmě odpovědnost vůči našim zákazníkům. Dodáváme kvalitní, bezpečné výrobky a řešení, která usnadňují život. Cítíme také spoluzodpovědnost za životní prostředí a hodláme v této oblasti zvýšit svůj příspěvek. Jako technologická společnost, dodavatel komponentů pro automobilový průmysl, přispíváme řešeními ke snižování emisí v dopravě. V oblasti dopravy spolupracujeme také s vybranými aglomeracemi přetíženými dopravou. Vyvíjíme společně řešení ke snížení zátěže životního prostředí dopravou, jejím zklidněním, chytrým parkováním, využitím sdílených vozidel nebo intermodálním plánováním cesty pro koncové uživatele. Na druhou stranu jsme jako výrobní společnost i producentem oxidu uhličitého. Bosch se proto zavazuje jako první strojírenská společnost této velikosti, že bude od roku 2020 uhlíkově neutrální. To znamená, že ve svých 400 lokacích zavede opatření, která zkompenzují dnešních zhruba 3,3 tun produkovaného oxidu uhličitého za rok. Nevyhnutelné emise zneutralizujeme především nákupem zelené energie ze stávajících zařízení a účastí na programech kompenzace emisí uhlíku.

 

 

Kateřina Ševčíková Urbanová, Martin Schwarz

 

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více