ZNAČKA SIGMA SE DRŽÍ NA TRHU UŽ 150 LET

Vydáno 11.5.2018

Modrý trojzubec vládne vodám i mořím

 

Počátky tradice značky Sigma sahají až do roku 1868, kdy začal Ludvík Sigmund v Lutíně samostatně provozovat pumpařské řemeslo. Tehdy se ještě studny kopaly ručně a voda z nich byla čerpána pomocí dřevěných pump.

V Ludvíkově práci pak pokračovali jeho synové Jan a František, kteří se prvními pokusy o výrobu železných pump nesmazatelně zapsali do historie pumpařství. „Pumpy Sigmund ještě dnes zdobí některé zahrady a dokazují tím, jak silná tato tradice je,“ připomíná generální ředitel společnosti Sigma Group Milan Stratil.

Neodmyslitelnou součástí historie je také Neptunův trojzubec. Tento symbol vládce moří byl v roce 1922 bratry Sigmundovými vybrán jako obchodní značka a dokonale vystihoval souvislost s jejich prací.

„Stejně jako bájný Neptun i rod Sigmundů vládl vodám i mořím a my jsme nesmírně pyšní, že v této dlouholeté tradici můžeme pokračovat,“ uvedl Milan Stratil.

Za 150 let existence se značka Sigma pevně usadila na světovém trhu. Znají ji obyvatelé 74 států světa. „S nadsázkou můžeme říct, že kamkoliv na mapě položíte prst, tam je velká pravděpodobnost, že stopy naší značky objevíte,“ podotkl generální ředitel lutínské společnosti.

Podle něj jsou tyto úspěchy v jednotlivých částech světa zásluhou širokého portfolia oblastí, do kterých svou prací firma zasahuje. Ať už je to klasická nebo jaderná energetika, chemie, petrochemie, vodní hospodářství, doly a hutě, nebo například zemědělství.

„Těžíme z univerzálnosti a flexibility naší výroby, proto jsme všude tam, kde je třeba. Významné odbytiště je pro nás každé teritorium, do kterého jsme mohli zasáhnout a kde jsme mohli získat ne­ocenitelné zkušenosti pro další nové projekty,“ dodal Milan Stratil.

 

 

Rozhovor s generálním ředitelem společnosti SIGMA GROUP a.s. Milanem Stratilem

 

ZNAČKA SIGMA SE DRŽÍ NA TRHU UŽ 150 LET

 

Společnost Sigma se sídlem v Lutíně patří mezi světovou špičku v oblasti čerpací techniky. Se značkou s modrým Neptunovým trojzubcem se setkávají lidé nejen u nás, ale i v mnoha zemích světa. Nosí ji nejen čerpadla, od těch pro domácnost až po obří kolosy pro jaderné elektrárny, ale na svých dresech i sportovci, které společnost podporuje.

 

Společnost Sigma Group ušla dlouhou cestu – od pumpařské firmy až po společnost, která patří k nejvýznamnějším výrobcům čerpací techniky v České republice a zároveň mezi světovou špičku ve svém oboru. Jaké byly ty nejdůležitější milníky?

Prvním velkým milníkem bylo jistě zahájení velkovýroby průmyslových čerpadel ve třicátých letech minulého století, na které navazovala výroba čerpadel pro energetiku v padesátých letech. Další důležitý okamžik přišel o dvacet let později, kdy jsme úspěšně vkročili do sektoru produkce čerpadel pro jadernou energetiku. Každý milník v celé historii produkce přinesl něco progresivního. Krokem vpřed je vždy zavedení nových normativů a tím i možnost získání nových příležitostí na trhu. V současné době jsme schopni vyrábět a dokladovat dle norem EN, ISO, GOST, API, EX, NFPA. V rámci jaderné energetiky nyní pracujeme v bezpečnostních třídách BT 4, BT 3 a BT 2.

Vaše firma má dceřiné společnosti i v zahraničí – na Slovensku, v Polsku, Rusku i na Ukrajině. Proč právě tyto země?

Těch faktorů je samozřejmě více. V některých případech jsou hlavním důvodem historické vazby, v některých zase vzájemná dlouholetá spolupráce. Nedílnou součástí je i vliv geografie a naše působení ve střední a východní Evropě.

Disponujete vývojovým centrem, zkušenými pracovníky, servisním zázemím, které vám umožňuje také realizovat zakázky na klíč. Jaké pro vás dosud bylo nejnáročnější zadání od klienta?

Naše společnost se zabývá převážně kusovou výrobou dle individuálních požadavků zákazníků, takže velice náročných zadání již bylo nespočetně. Pro příklad můžeme zmínit dodávky čerpadel na ostrov Guadeloupe ležící v Karibském moři. Tento projekt byl zajímavý nejen geografickou polohou, ale i náročností zadání, jelikož čerpaným médiem byla teplá mořská voda. Poněkud horko nám bylo i při dodávkách čerpadel do USA, kde se teplota čerpaného média vyšplhala až na hodnoty 326 °C s tlakem na sání 12,3 MPa. Nesnadný úkol nás potkal v Indii, kde jsme úspěšně realizovali systém závlahových čerpacích stanic s příkonem 7,5 MW. Nutno říct, že každé složitější zadání je pro nás výzvou, jak dokázat, že značka Sigma je tou nejlepší volbou na trhu.

Jaké klíčové zakázky vás v nejbližším časovém horizontu čekají?

Jedním z hlavních projektů je dodávka chladicích čerpadel pro ruskou jadernou elektrárnu Kurská s výkonem 1200 MW. Jedná se o dva typy chladicích čerpadel (celkem 4+8 ks), přičemž jedno čerpadlo je extrémní svými parametry (průtok 20,4 m3/s, výkon motoru 9,5 MW, hmotnost agregátu 158 t) a druhé čerpadlo je v druhé bezpečnostní třídě, a tudíž velice náročné na splnění kvalifikačních požadavků a dokladování jakosti dle ruských jaderných předpisů. Tato velice náročná zakázka vstoupí do výroby v druhé polovině letošního roku a její dokončení je plánováno na roky 2019 a 2020. Na území Ruské federace nás čeká i další dodávka čerpadel pro metalurgický kombinát v Magnitogorsku.

Ze zahraničních projektů dále stojí za zmínku čerpadla pro elektrárny na Kubě nebo generální opravy čerpadel v egyptské elektrárně Talkha a v argentinské elektrárně Güemes. Nedílnou součástí dodávek je i následné uvedení do provozu – to budeme realizovat v rafineriích v Basře v Iráku, kam jsme dodali 34 kusů čerpadel. Uvedena do provozu budou i chladicí čerpadla nadkritického bloku v polské elektrárně Kozienice s výkonem 1075 MW, v elektrárně Opole s výkonem 900 MW a Jaworzno o výkonu 910 MW.

Sigma Group získala v posledních letech mnoho významných ocenění, například Skokan roku 2013 nebo Spolehlivý dodavatel pro jaderný sektor Ruské federace 2011, dostali jste se mezi 100 obdivovaných firem v kategorii strojírenství. Kterého ocenění si nejvíce vážíte?

Každé z těchto ocenění nás zajisté potěšilo, ale nic nepřekoná pocit z dobře odvedené práce. My se tu naši snažíme dělat opravdu dobře, stojí za námi bohatá historie a zkušení lidé, kteří předávají své těžce získané zkušenosti mladší generaci. I to je jeden z hlavních důvodů, proč se značka Sigma drží na trhu už 150 let. Pokud nás někdo za tohle soustavné úsilí odmění, je to znamení, že se nám daří pracovat opravdu dobře.

Značku Sigma však nenosí jen vaše produkty, ale i prvoligový fotbalový klub. Podporujete i jiné sporty, případně další organizace?

Sport a Sigma k sobě mají opravdu blízko. Spolupráce s olomouckým fotbalovým klubem je zakořeněná už od roku 1966 a málokdo si dokáže představit, že by název Sigma ve fotbalovém světě chyběl. Vedle zmiňovaného prvoligového klubu se snažíme pravidelně podporovat nebo jsme v minulosti podpořili také klub hokejový, volejbalový i další lokální sportovní akce.

Kromě sportovních aktivit jsme součástí i odborných činností Univerzity Palackého v Olomouci, VUT v Brně a VŠB v Ostravě. Jsme hrdým partnerem projektu Pro srdce Hané Fakultní nemocnice Olomouc a již tradičně podporujeme činnost Společnosti Franze Kafky. Nesmíme zapomenout ani na podporu našich zaměstnanců a širokého okolí. Každoročně v okolí Olomouce pořádáme několik sportovních i kulturních aktivit a stojíme i za vybudováním dětského tábora v Domašově nad Bystřicí.

Vaše společnost letos slaví 150. narozeniny, co byste popřál značce Sigma?

150 let existence společnosti je velmi zavazující pro management, ale současně mohou všichni zaměstnanci pociťovat hrdost na to, že jsou součástí této značky. V dnešní tvrdé konkurenční době bych si přál hodně solventních obchodních partnerů s novými vizemi technických požadavků. Celý svět je neustále v pohybu a pomocí modernizace se hranice možného mílovými kroky posouvají. Pro mladou nastupující generaci je tu výzva pokračovat v nastavené tradici čerpadlářství a pokusit se ji dovést zase o kus dál.

Laťka je nastavená vysoko, ale věřím, že s přílivem nových technologií a lidských dovedností se značka Sigma může těšit na příznivou budoucnost. Nezbývá nic jiného než jen popřát mnoho štěstí do dalších let.

 

Soňa Singerová

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více