SVITAP JE SPOLEČNOST, KTERÁ UMÍ VŠE OD SPORTOVNÍ HALY PO UTĚRKU

Vydáno 6.4.2018

Haly, norné stěny, fólie, žíněnky, hračky, bytový textil, oblečení – člověk si ani neuvědomuje, kde všude a jak často se setkává s výrobky společnosti SVITAP J. H. J. „Možná by bylo jednodušší vyjmenovat oblasti, ve kterých se neuplatňujeme. Naše výrobky se využívají ve stavebnictví, zemědělství, v oděvním průmyslu, produkujeme materiál, ze kterého se vyrábějí boty či šijí uniformy. Recyklujeme plasty a z nich vyrábíme páskové tkaniny. Je toho opravdu hodně,“ říká generální ředitel firmy SVITAP J. H. J. spol. s r. o. Jan Heřmanský.

 

 

Z HISTORIE SVITAVSKÉ SPOLEČNOSTI

První zmínky o textilním průmyslu ve Svitavách se objevují již na počátku 16. století. Ze soukenických dílen na konci 17. století vznikaly první manufaktury. Přelomovým rokem pro textilní průmysl ve Svitavách byl rok 1866. Vyrůstá zde první textilní továrna – Heinrich Klinger zde otevřel pobočku své vídeňské firmy.

Společnost SVITAP J. H. J. začala psát své dějiny roku 1993. V tomto roce současný generální ředitel Jan Heřmanský se společníky zprivatizoval státní podnik SVITAP. „Od té doby do současnosti jsme ušli obrovský kus cesty. Koupili jsme další podniky, některé budovy zase naopak prodali. Nyní provozujeme pět divizí. Máme tak širokou nabídku, že je důležité, aby fungovaly samostatně,“ vysvětlil Jan Heřmanský.

 

BUDOUCNOST JE V NOVÝCH MATERIÁLECH

Pro společnost je důležité, aby nepřešlapovala na místě. Neustále vyvíjí nové materiály, využívá k tomu moderní technologie, přírodní vlákna i recyklované suroviny. „Jsme spoluzakladatelé firmy s názvem Nanomembrane. Tato firma vyrábí speciální tkaniny, které jsou podobné Gore-Texu a mají i jeho vlastnosti. Propouštějí páru a jsou odolné vůči vodě. V lecčems mají dokonce lepší parametry,“ tvrdí generální ředitel.

Prozradil, že jeden ze spolumajitelů firmy Nanomembrane působí na Technické univerzitě v Liberci, kde se výzkumem (nejen) nanotechnologií zabývají. „Díky tomu získáváme nejnovější poznatky, které v této oblasti jsou. Což je pro nás obrovskou výhodou,“ podotkl Jan Heřmanský.

Tyto materiály se dají používat v různých oblastech, jako je například out­doorové oblečení, nebo také při výrobě bot. „Obuv vyrobenou za pomoci nanotechnologie nosím už dva roky. Po tuto dobu nevím, co je to zpocená noha a zapáchající ponožka. Mohu opravdu potvrdit, že tyto boty jsou skvělé,“ dodal s úsměvem Jan Heřmanský.

Podle něj je budoucnost v nanotechnologiích. „Zájem o výrobky tohoto typu je v současné době poměrně velký, což potvrdil i nedávný veletrh v Mnichově (ISPO Munich se konal od 28. do 31. 1. – pozn. redakce). Není však jednoduché prosadit se vedle Gore-Texu. Je to zaběhnutá značka. Čeká nás boj o místo na trhu pro náš výrobek,“ uvedl Jan Heřmanský.

Potvrdil, že nanovlákna jsou vhodná nejen pro outdoorové aktivity, ale i pro armádu. SVITAP J. H. J. dokáže vojáka doslova obléknout od hlavy až k patě. „Spolupracujeme se slovenskou armádou. Nedávno jsme zvítězili v tendru na dodávku vybavení. Bohužel česká armáda zatím nemá o naše výrobky zájem. Nechce, aby voják měl uniformu, která nepromokne a ve které se nepotí. V tomto případě cena vítězí nad kvalitou. Ale věřím, že v budoucnu se i na tento trh probojujeme,“ doufá Jan Heřmanský.

Potvrdil, že útlum nastal i ve výrobě vojenských stanů. Místo toho se společnost pustila do velkoprostorových hal. „Loni jsme vyrukovali s naším dosud největším výrobkem, což je šedesátimetrová hala, která stojí ve Svitavách. Díky její konstrukci se nemůže opakovat situace, která se stala například v České Třebové. Zde se pod tíhou sněhu prolomila střecha. Sníh z naší textilní haly vždy sjede dolů, protože se na ní neudrží,“ popsal další novinku generální ředitel svitavské firmy. Přiznal, že sportovní hala je chloubou jeho společnosti, kterou by rádi stavěli i v budoucnosti.

 

PŘÍRODNÍ MATERIÁLY

V portfoliu společnosti jsou také textilie z přírodních materiálů, jako je například juta, konopí či bambus. „V současné době je o výrobky z konopí a juty velký zájem, je to móda. Uvidíme, jak dlouho tento trend vydrží, protože tyto suroviny jsou poměrně drahé. Budoucnost vidím v materiálech z bambusových přízí. Mají zajímavé vlastnosti, především jsou antiseptické. Hodí se tedy k výrobě utěrek či ponožek,“ uvedl generální ředitel Heřmanský. Jeho společnost se zpracováváním vláken, která se kombinují s bavlnou, začala již před deseti lety. „V současné době je o tento materiál poměrně velký zájem,“ dodal.

Další prvenství má na svém kontě společnost v oblasti recyklace a využití druhotných surovin. SVITAP J. H. J. je jeden z prvních podniků v Česku, který dokáže zpracovat a využít recyklované plasty. „Původně jsme chtěli zpracovávat pouze vlastní plastové odpady. Nakonec jsme si pořídili linku s větší kapacitou a brali plastový odpad i odjinud. V současné době máme linku, která zpracovává několik tun odpadu denně,“ uvedl Jan Heřmanský.

Další linka, kterou společnost vlastní, zpracovává drť z PET lahví, z níž vyrábí speciální vázací pásky, jejichž pevnost se blíží ocelovým páskům.

 

POVODNĚ A EKOLOGICKÉ KATASTROFY

S produkty společnosti se potkávají také záchranné složky při ekologických haváriích či při povodních. Norné stěny se značkou SVITAP J. H. J. pravidelně využívají hasiči při likvidaci ropných produktů, které uniknou do vodních toků.

„Máme zkušenosti i s povodněmi. Vyvinuli jsme protipovodňové hrazení, které se osvědčilo například při velké vodě v roce 2006. Část našeho hrazení jsme zapůjčili do Břeclavi, kde se významně podílelo na ochraně lidí a majetku,“ uvedl generální ředitel.

Vysvětlil, že hrazení, na rozdíl od zábran z pytlů, je mnohem rychleji nainstalováno. Je naplněno vodou a po vypuštění se dá bez problémů skladovat a v případě potřeby opět použít. Společnost dokáže vyrobit i jednoduché dveřní hrazení přímo na míru pro konkrétní vchod. Vypnutá stěna napuštěného hrazení vyplní všechny možné škvíry, kterými by mohla voda skrz dveře natéci, a tím dům utěsní.

„I s tímto naším produktem se teprve usazujeme na trhu. I když je náš systém mnohem přínosnější, zatím se obecně dává přednost pytlování,“ krčí rameny Jan Heřmanský.

 

MÍČE NA KOLOVOU

Tkaniny ze SVITAPu se dostanou i tam, kde by to člověk opravdu nečekal. Vyrábějí se z nich světoznámé míče značky Loskot Balls. Jde o ručně šité balony z filtrační látky, které jsou plněné srnčí srstí a slouží pro kolovou. „Naše balony jsou velmi oblíbené. Na světě jsou pouze dva výrobci míčů na kolovou. My a německá firma, ale její balony se časem prodřou, což je u našich téměř nemožné. S míči značky Loskot Balls se hraje většina světových turnajů včetně mistrovství světa. Prodáváme je do celé Evropy, do Malajsie, Číny, Hongkongu, Macaa a Japonska,“ uvedl Pavel Loskot ze Svitávky, kde se proslulé míče rodí.

S materiály ze svitavské firmy se setkávají i děti při tělesné výchově, vyrábějí se z nich totiž žíněnky, při výcviku psů se využívají rukávce ze Svitav. „Jsme zkrátka všude, kde je zapotřebí odolných materiálů. A to nejen ve sportu,“ říká Jan Heřmanský.

Další, doslova žhavou novinkou společnosti SVITAP J. H. J. je hydroizolační fólie na střechy, na jejímž vývoji pracovala společnost řadu let. „Naše budovy jsou již těmito fóliemi vybaveny a skvěle se osvědčily. V letošním roce se s nimi chystáme vyrazit na trh. Zdá se, že je to velice dobrý výrobek, který má určitě budoucnost,“ pochválil novinku generální ředitel.

 

Soňa Singerová

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více