INOVACE JSOU KLÍČEM K PROSPERITĚ FIRMY

Vydáno 5.4.2018

Společnost Mürdter Dvořák, lisovna, spol. s r.o., patří mezi dynamicky se rozvíjející firmy. V oboru vstřikování a konečné úpravy plastů se specializuje především na oblast automobilového průmyslu.

 

Díky nejmodernějším výrobním technologiím a vzdělávání svých zaměstnanců se stále drží na špici ve svém oboru. Firma nabízí zákazníkům ucelené portfolio služeb od analýzy vyrobitelnosti přes vlastní konstrukci a výrobu vstřikovacích forem až po lisování plastových dílů, jejich lakování a montáž.

Společnost Mürdter Dvořák, lisovna, byla založena v roce 2000 a již o dva roky později realizovala první sériovou zakázku, a to hned pro automobilku Porsche. Byla to pro vás velká výzva?

Při realizaci takto zásadní zakázky bylo prioritní přenesení know-how naší mateřské společnosti se sídlem v Německu v požadované kvalitě a rychlosti. Velmi rychle se vytvořil a stabilizoval management firmy, který po získání zkušeností a potřebné praxe u mateřské společnosti implementoval veškeré poznatky do všech výrobních, kvalitativních a logistických systémů. Toto se s úspěchem podařilo a celková spolupráce s Porsche tak po celou dobu projektu byla na velmi dobré úrovni.

Se kterými dalšími automobilkami jste dosud spolupracovali? Které jsou pro vás v současné době klíčové?

K nejvýznamnějším koncovým zákazníkům naší produkce patří automobilky BMW, Opel, Audi, Mercedes, Porsche, Volkswagen a další. Působíme totiž v části Evropy, odkud je výhodné dodávat díly do okolních zemí. K nejvýznamnějším zakázkám pak aktuálně patří výroby dílů pro prestižní Audi A8 a Mercedes třídy C.

Automobilový průmysl patří k jedné z nejrychleji se rozvíjejících oblastí. Aby výrobci udrželi krok, musejí investovat do nových technologií. Můžete prozradit vaše největší investice v posledních letech?

Realizované investice v posledních letech se týkaly v naší firmě především dalšího posilování stávajících technologií, strojního vybavení a především pak pokračující výstavby nové výrobně-skladovací haly, a to včetně rozšíření logistického zázemí firmy.

V rámci investiční činnosti jsme realizovali vylepšení technologie robotizovaného pracoviště čištění pomocí CO2, které bylo při využití robotů Fanuc implementováno do výrobního procesu lakování. Tímto byl celý proces lakování výrazně stabilizován a byly eliminovány chyby způsobené lidským faktorem.

Další významnou investicí ve výši 2,4 milionu eur byla instalace robotického pracoviště montáží a související technologie lepení. Jedná se o plně robotizovanou výrobní linku, která výrazným způsobem eliminuje požadavky na počet zaměstnanců určených na její obsluhu. Tato automatizovaná výrobní technologie zcela vyhovuje budoucímu trendu postupné automatizace a redukce všech neproduktivních časů obslužného personálu.

Jaké novinky či investice do technologií připravujete do budoucnosti?

Inovace a investice vnímáme jako jedny z klíčových oblastí dalšího rozvoje a prosperity firmy. Svědčí o tom postupné rozšiřování areálu naší firmy a získávání nových technologií. Současně jsme byli jedním z našich klíčových zákazníků oceněni jako nejvýznamnější inovátor výrobních procesů z portfolia jeho dodavatelů.

Naším krátkodobým cílem je stabilizace všech výrobních procesů, do kterých byly implementovány prvky automatizace a robotizace. Po provedení následné analýzy a ověření všech efektů bude rozhodnuto o dalších investicích do zvyšování technologické úrovně firmy.

V poslední době se začíná hlasitě hovořit o ústupu vozů se spalovacím motorem a nástupu hybridů či elektromobilů. Na silnicích se začínají objevovat autonomní, počítačem řízené vozy. Co tento trend bude znamenat pro vás?

Vzhledem k zaměření naší firmy na výrobu interiérových plastových dílů a vstřikovacích forem nevnímáme trend nástupu hybridů nebo elektromobilů jako limitující faktor pro náš další rozvoj.

Dalším trendem automobilek je také snižování nákladů na výrobu vozů. Pociťujete toto směřování také u vás, dotkl se tento trend i vaší výroby?

Trend automobilek na snižování výrobních nákladů je dlouhodobý. Vnímáme ho jako nutnou podmínku další existence firmy a zásadní záležitost pro získání nových obchodních zakázek. O našem úsilí a spokojenosti zákazníků svědčí ocenění, jako je například European Supplier Leader­ship Award od společnosti Yanfeng Automotive Interiors, které se nám podařilo získat a opakovaně obhájit i v roce 2018. Potvrzuje to správný trend a zaměření v této oblasti, kterou jsme si v rámci naší strategie vytyčili.

V současné době chybějí na trhu práce šikovní řemeslníci, jak se vám daří obsazovat volná místa na těchto pozicích?

V oblasti kvalifikace zaměstnanců jsme plně využili možnosti pro její zvyšování nabízené v rámci rozvojových programů úřadu práce a dále v rámci dotačních programů agentury Czech-Invest. Interně jsme pak pro klíčové zaměstnance na manažerských a především technických pozicích realizovali odborná školení u našich dodavatelů technologií. Samozřejmostí je důkladné zaškolení v případě jakýchkoliv nových technologií nebo permanentní vzájemný přenos zkušeností mezi naší firmou a mateřskou společností v Německu.

Aktuální situace na trhu práce se samozřejmě dotýká i naší firmy a musíme pružně reagovat nejen na změny na trhu práce, ale i na vysokou fluktuaci a výrazně nižší loajalitu zaměstnanců vůči firmě. Pro snížení negativních dopadů se tak snažíme vytvářet lepší pracovní podmínky, posilovat firemní benefity a realizovat celou řadu dílčích zlepšení v personální oblasti.

Jak zajišťujete zvyšování kvalifikace svých pracovníků?

V rámci celé skupiny firem Mürdter byla postupně nastolena taková organizační struktura, která podporuje spolupráci mezi projektovými, konstrukčními a jinými týmy napříč celou skupinou. Fakticky to znamená, že jsou definováni jednotliví vedoucí týmů, kteří mají pravomoci a kompetence rozdělovat jednotlivé úkoly mezi týmy v mateřské společnosti v Německu a v České republice. Cílem pak je lepší koordinace a vzájemný přenos zkušeností. Tato struktura se pak projevuje velmi výrazně v řízení obchodní činnosti, kde komunikace směrem k zákazníkovi jde z jednoho místa a při využití všech pozitivních synergií.

Podílíte se na výchově talentů, spolupracujete s vysokými školami? Přijímáte absolventy?

Dlouhodobě spolupracujeme především v rámci Svazu nástrojáren s Technickou univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně a s Vysokým učením technickým v Brně. V konstrukčním oddělení jsme umožnili odbornou praxi několika studentům, přičemž někteří po ukončení studia u nás nadále pracovali v zaměstnaneckém poměru. Organizovali jsme i prohlídku firmy a technické workshopy pro studenty z Francie, kteří byli v rámci spolupráce vysokých škol na stáži v České republice.

 

Soňa Singerová

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více