KAŽDÝ V TÁBOŘE MÁ NĚKOHO, KDO V BRISKU PRACOVAL ČI PRACUJE

Vydáno 29.3.2018

Firma BRISK Tábor je ekvivalentem zapalovacích svíček. Právě tento výrobek si vybaví téměř každý řidič nejen v Česku, v Rusku a na Ukrajině, ale také například v USA či Jižní Americe, Africe, Austrálii, Malajsii a mnoha dalších zemích. Mojmír Čapka se může pyšnit četnými „NEJ“. Na svém kontě má například titul Gentleman Pro 2014, což je prestižní ocenění osobností. Jeho prvním držitelem byl Tomáš Baťa.

 

BRISK Tábor a.s. se zařadil mezi největší evropské výrobce zapalovacích svíček a mezi nejúspěšnější dodavatele snímačů pro automobilový průmysl a získal řadu ocenění. Jakých si ceníte nejvíce?

Všechna ocenění jsou pro mě osobně a firmu BRISK velmi cenná a jedinečná. Jsou výsledkem dlouhodobé tvrdé práce, profesionality, odbornosti, strategického a progresivního přístupu k otázkám manažerského řízení, technického vývoje, mezinárodního obchodu, personalistiky a práce se zaměstnanci.

Za velmi významné uznání naší firmě považuji ocenění „Nejlepší dodavatel pro koncern Volkswagen“ v roce 1998, které jsem osobně převzal od tehdejšího šéfa koncernu pana Piëcha. Pochopitelně všechna další ocenění byla a jsou pro firmu důležitá, určitě mezi ně patří také Exportér roku 2001 a 2004.

Sklízíte i úspěchy v různých oborových kategoriích soutěže „Českých 100 nejlepších“. Co to pro vás znamená?

Tyto výsledky dokládají význam firmy BRISK v českém průmyslu. Prvotřídní kvalitu našich výrobků potvrzuje téměř pravidelné ocenění „Dodavatel pro auto roku v ČR“. To jsme získali v letech 2018, 2017, 2016, 2015, 2013 a 2005.

Patříte do pětice největších světových výrobců zapalovacích svíček, jaká je konkurence v této oblasti?

Konkurence je velká, a proto musíme trvale docilovat špičkové kvality v celé škále a sortimentu produkce, nejen v zapalovacích svíčkách, ale i snímačích. V konkurenčním prostředí se velmi dobře orientujeme a jsme dlouhodobými partnery světových automobilek, jako například VW Group a jejích značek VW, Škoda, Audi, Bentley, Seat. Spolupracujeme také se společností Volvo Trucks a s největšími výrobci zahradní techniky.

Kde všude se lidé setkávají s vašimi výrobky?

BRISK vyrábí zapalovací svíčky pro automobily, zahradní techniku, letecké a lodní motory, automobilové snímače, zapalovací elektrody do plynových spotřebičů a technickou keramiku.

Vlastníte řadu mezinárodních patentů na jedinečná konstrukční řešení a nejmodernější technologie současnosti. Můžete představit ty patenty, se kterými se nejčastěji setkáváme?

Ochranná známka BRISK je uplatňována prakticky po celém světě. Přelomové pro svět racingu bylo patentované kruhové jiskřiště u zapalovacích svíček BRISK Premium a další navazující unikátní řešení, která jsou ve světě jedinečná. Tyto zapalovací svíčky jsou velmi žádané na trzích Německa, USA, Malajsie a Austrálie. Nejnovější patent firmy BRISK se týká unikátní technologie laserového nanášení pomocné elektrody na špičku izolátoru u zapalovacích svíček BRISK Premium EVO, které jsou vyvrcholením snahy o stálé vylepšování funkčních vlastností zapalovacích svíček (jako je prodloužená životnost, lepší využití energie paliva, snížení škodlivých emisí v ovzduší, snížení měrné spotřeby a navýšení výkonu). Pochopitelně BRISK vlastní řadu dalších chráněných řešení nejen pro zapalovací svíčky, ale i v oblasti senzorů.

Stali jste se také nejobdivovanější firmou Jihočeského kraje, čím jste si podle Vás tento titul „vysloužili“?

BRISK Tábor a.s. je stoprocentní českou firmou a tradice výroby zapalovacích svíček v Táboře trvá již 83 let. Patří mezi největší a nejstabilnější zaměstnavatele regionu. Snad každý má ve své rodině v Táboře a okolí někoho, kdo v BRISKu pracoval či pracuje.

Historická značka našich svíček PAL i současná značka BRISK šíří dobrou pověst našich produktů na všech pěti kontinentech světa. BRISK k Jihočeskému kraji patří, je s ním hluboce spjat. Svými aktivitami podporuje nejen řadu charitativních organizací a občanských sdružení, ale podporuje i městské slavnosti a další společenské aktivity.

Neméně významná je podpora zaměstnanosti v regionu a možnost uplatnění v moderní společnosti, která drží trend s nejprestižnějšími automobilkami světa.

Jak je pro vás důležitý titul „Gentlemanská firma“?

Toto ocenění mohou získat firmy, které při svých úspěšných ekonomických aktivitách ctí principy etiky, společenské odpovědnosti, podpory rozvoje vědy a výzkumu, ekologie a dlouhodobé udržitelnosti podnikání. Zároveň pečují i o vlastní zaměstnance, podporují jejich kulturní, sportovní a vzdělávací aktivity.

V současné době je na trhu práce velká poptávka po kvalitních pracovnících. Daří se vám je u vás udržet, neutíkají od vás jinam?

Míra nežádoucí fluktuace pracovníků v BRISKu činí pouhých osm desetin procenta, což je v dnešní době opravdu ojedinělé. Je to pro nás významné ocenění. Není výjimkou, že u nás řada lidí pracuje nepřetržitě dvacet třicet i čtyřicet let a průběžně k nám nastupují i další členové jejich rodin.

 

 

Příběh Mojmíra Čapky

ZNAČKU BRISK PROSLAVIL PO CELÉM SVĚTĚ

Jeho společnost získala ocenění Nejobdivovanější firma roku i titul Gentlemanská firma. Mojmír Čapka je stoprocentním majitelem ryze české společnosti BRISK Tábor. Ta vznikla privatizací podniku Jiskra v roce 1992. Značky PAL a BRITA byly vždy zárukou kvality a v minulosti byly spojeny s mnoha úspěchy v motoristickém sportu.

Cesta Mojmíra Čapky na vrchol odstartovala na začátku šedesátých let na učňovské škole, kam se přihlásil na obor strojní mechanik. Pak následovalo studium na střední průmyslové škole strojní a Vysoké škole ekonomické v Praze. Profesně začínal jako technik v útvaru technologie výrobního závodu, později pracoval i na generálním ředitelství Prago-Unionu jako ekonomický ředitel.

V osmdesátých letech působil na Federálním ministerstvu všeobecného strojírenství, kde se věnoval financím a stal se náměstkem pro ekonomiku. Po rozdělení Československa působil na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

V devadesátých letech se stal členem představenstva ve Stavostroji Nové Město nad Metují a v Přerovských strojírnách. „Již v roce 1992 jsem začal podnikat v oboru strojírenství a od roku 1995 jsem se stal předsedou představenstva a generálním ředitelem společnosti BRISK Tábor a.s., firmy, která se zabývá vývojem a výrobou především zapalovacích svíček a snímačů pro spalovací motory,“ popsal svou cestu k postu vrcholného manažera Mojmír Čapka.

Od roku 2006 je stoprocentním majitelem společnosti BRISK. Pod jeho vedením získala firma řadu ocenění, například Leading Edge – nejlepší dodavatel koncernu Volkswagen, Rodinné stříbro, Exportér roku, Firma roku, Dodavatel pro auto roku v ČR, řadu let má své místo v žebříčku 100 nejlepších nebo nejobdivovanějších firem v České republice.

„Dnes považuji za nesmírně významné své počáteční rozhodnutí zachovat a rozšířit vývojovou základnu firmy, nově navázat spolupráci se společností ŠKODA AUTO a.s., zaměřit se na rozvoj automobilových snímačů, export do Ruska a států bývalého Společenství nezávislých států a pochopitelně export na světová teritoria. Tato strategie je dnes pro nás základem úspěchu,“ říká Mojmír Čapka.

Stávající kapacita továrny v Táboře je zhruba padesát milionů zapalovacích svíček a šest milionů automobilových snímačů. V současné době tvoří export 97 procent obratu firmy BRISK.

„Vyvážíme do 77 zemí světa na pěti kontinentech. Kromě již velmi dobře fungujících a stabilních trhů USA, Jižní Ameriky, celé Evropy, Ruska, bývalých států Ruské federace, Středního východu, Austrálie či států severní a střední Afriky přibývají každý rok nová, často exotická teritoria, jako například Mauricius, Zimbabwe nebo Botswana,“ vyjmenoval Mojmír Čapka. V roce 2017 expandoval BRISK také na trh Malajsie, Indonésie, Singapuru a Thajska.

 

Soňa Singerová

 

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více