BLUMENBECKER NAUČÍ ROBOT VŠE, TŘEBA SKLÁDAT I UMĚLECKÉ DÍLO

Vydáno 14.3.2018

Od obřího stroje přes výrobní linky až po umění – to jsou oblasti, pod kterými je podepsaná společnost Blumenbecker Prag s.r.o. Mezi jejími produkty jsou i světové unikáty, například roboty, které dovedou přesně roztřídit tvarově náročné výlisky či poskládat umělecké dílo.

 

Firma, která patří k nejvýznamnějším společnostem v oblasti elektroinženýringu, průmyslové automatizace a pohonů, vznikla v roce 1991. Pokud někdo hledá zkušeného partnera pro zpracování komplexního automatizačního projektu, těžko najde na trhu v Česku lepší volbu. Od svého založení se firma Blumenbecker stala během téměř tří desítek let významnou společností ve své oblasti. Na svém kontě má i unikát – roboty, které dovedou přesně roztřídit tvarově náročné výlisky.

„Vedle běžných zakázek, které pochopitelně tvoří drtivou většinu naší činnosti, musíme hledět dopředu a sledovat poslední trendy v oblasti robotiky a průmyslové automatizace obecně. A jedním takovým trendem jsou i úlohy typu bin picking, což je výběr předmětů z bedny. V tomto typu úloh jde o vysoce sofistikovanou spolupráci průmyslové kamery a robota. Kamera představuje oči a robot ruce. Vše musí být sladěno tak, aby se pracoviště téměř stoprocentně obešlo bez lidské obsluhy,“ vysvětlil jednatel společnosti Blumenbecker Prag Andrej Schvarc.

Jeho společnost zabodovala také na poli umění. Podílela se na tvorbě díla, které bylo vytvořeno výhradně roboty. Nedotkla se jej lidská ruka. Tento sen splnili specialisté z Blumenbeckeru pražskému výtvarníku Federicu Díazovi. „Byla to naše první a zatím jediná zkušenost v oblasti, kde se prolnulo umění se sofistikovanou robotickou aplikací. Podkladem pro řídicí program robota sestavujícího umělecké dílo z malých kuliček byl jeho detailní návrh. Na základě něj se pak stanovovaly dráhy ramene robota tak, aby výsledný produkt přesně odpovídal představě umělce,“ vysvětlil jednatel společnosti.

Konstatoval, že nezbytnou podmínkou úspěchu firmy na domácím i zahraničním trhu i v budoucnu je vysoký stupeň technických znalostí specialistů. Uvedl, že složitých automatizačních úloh řešila firma během své existence celou řadu. „Jedním z projektů, kterými se můžeme pochlubit, je určitě realizace celé robotické linky na výrobu světlometů pro osobní automobily pro firmu Varroc v celkovém objemu přes sedmdesát mi­lionů korun,“ prozradil Andrej Schvarc.

 

Dárky od společnosti nedostali zákazníci, ale lidé, kteří je opravdu potřebovali.

 

Poslední Vánoce byly pro společnost Blumenbecker jiné. Místo toho, aby věnovala dárky svým zákazníkům, rozhodla se pomoci potřebným lidem. I díky finančnímu příspěvku společnosti budou mít obyvatelé vesnice v Keni elektřinu, zlepší se životní podmínky dětí s handicapem v Kambodži a německé rodiny ve finanční nouzi se budou moci odrazit ode dna. Celkem Blumenbecker Holding, do kterého pražská firma patří, v závěru loňského roku věnoval na charitu 24 tisíc eur.

„Před Vánoci jsme podpořili tři projekty. Ten první je zaměřený na pomoc rozvojovým, válkou ohroženým zemím. Nadace Göhde chce postavit malou so­lární elektrárnu, aby se dostalo světlo do obydlí obyvatel vesnice Oltepesi v Keni,“ uvedl jednatel společnosti Blumenbecker Prag Andrej Schvarc.

Vysvětlil, že osada leží prakticky na rovníku a den i noc zde trvá dvanáct hodin. Proto chce nadace rozvést elektřinu do všech obydlí místních obyvatel. Tím se výrazně zvýší možnost vesnických dětí připravovat se do školy, protože po setmění si budou moci rozsvítit. „A protože vše, co se týká elektřiny, je nosný obor firmy Blumenbecker, padlo rozhodnutí podpořit právě tento projekt,“ sdělil jednatel Blumenbeckeru.

Další organizací, kam zamířil dar osm tisíc eur, byla organizace Home of Love and Gratitude to Mothers (Domov lásky a vděčnosti matkám – pozn. redakce). Ta se stará o zlepšení životních podmínek handicapovaných dětí v Kambodži. „Peníze, které jsme věnovali, pokryjí životní náklady dvanácti dětí na tři roky,“ uvedl Andrej Schvarc. Tento i další charitativní projekty v oblasti Asie koordinuje generální ředitelka čínských poboček firmy Blumenbecker Qiaoling Di-Heilová. A její doporučení bylo podle Andreje Schvarce hlavním argumentem při rozhodování o účasti na tomto projektu.

Adresátem posledního dílu vánoční nadílky byl projekt Paprsky naděje. Ten pomáhá německým rodinám, které se ocitly ne vlastní vinou v existenční nouzi. Jedná se o rodiny z okolí sídla firmy Blumenbecker ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. „Vedení firmy cítilo povinnost pomoci právě ve svém regionu,“ doplnil Andrej Schvarc.

Zároveň prozradil, že projekt v Německu podpořila firma Blumenbecker v minulosti již několikrát. Naopak projekty v Kambodži a Keni se na seznamu charitativních akcí objevily poprvé. Společnost nezapomíná ani na potřebné v České republice. Během uplynulých dvou let spolupracovala s Fondem ohrožených dětí, v budoucnu se firma hodlá zapojit i do dalších projektů v Česku.

„Naše vánoční akce směrem k potřebným určitě nebyla poslední. Počítáme s tím, že podobné dárky budeme rozdávat i příští rok. Ale jestli to budou ty samé projekty, je dnes asi předčasné předvídat,“ dodal Andrej Schvarc.

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více