Lite #18

Vydáno 23.10.2017 Lite

Co Vy a změna času (letní/zimní)? Vítáte ji, nebo Vám osobně přináší spíše více problémů?

Michal Mejstřík

ekonom, profesor, Institut ekonomických studií, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy

Nemám problémy, ale doporučuji podpořit Polsko, které navrhuje změnu času zrušit. Je to již překonaný model.

Antonín Růžička

generální ředitel, Wikov Industry a.s.

Ten přechod je vždycky peklo. Hlavně pro děti. Žádný přínos změna času nemá. Zrušil bych to okamžitě.

Radek Strouhal

generální ředitel, TATRA TRUCKS a.s.

Podle mne je to už pouze přežitek, který nemá žádný reálný pozitivní dopad na kvalitu života ani ekonomické zdůvodnění. Je to jen ukázka toho, jak se bojíme měnit své zvyky, i když jsou pro nás nepohodlné.

Mojmír Čapka

generální ředitel, BRISK Tábor a.s.

Ano, změna času mi přináší problémy a jsem pro její zrušení.

Roman Šmucler

prezident České stomatologické komory, majitel institutu estetické medicíny Asklepion

Z medicínského pohledu se jedná o překonatelnou, ale přesto zátěž pro organismus. Pokud je pravda, jak se často tvrdí, že změna času už nepřináší ekonomické výhody, je na čase tuto věc zrušit, ideálně v celé EU, aby neměl člověk jet lag z cesty na Slovensko :).

Ladislav Šimek

zakladatel a majitel, SHIMEQ Air s.r.o.

„Změna času je skvělá příležitost pro spoustu lidí, jak kňourat a stěžovat si na obtíže, které to přináší. Nemám data a neumím posoudit, jaké to má přínosy, ale s ohledem na to, že poměrně často cestuji a minimálně 30x ročně změním časové pásmo, tak je pro mě změna času pod rozlišovací úroveň.“

Petr Dufek

analytik finančních trhů ČSOB
 

Kdysi dávno to asi nějaký smysl mělo. Posunul se čas, ušetřila se energie bez ohledu, jestli se to někomu líbí, nebo nelíbí. V dnešní době, kdy žijeme a vyrábíme kontinuálně, v práci trávíme mnohem více času, nakupujeme, kdy máme čas (po večerech), se už vlastně původní smysl změny času vytrácí. Takže už zbývá jen ‚zvyk‘ posunování času sem a tam, ať už smysl má, nebo ne. Hlavně bez diskuzí. Osobně tuto ‚tradici‘ rád nemám a jediné, co můžu udělat, je to, že posunu času ušetřím alespoň rybičky v akváriu. Mají časovač osvětlení celý rok nastavený stejně.

Petr Novák

ředitel a jednatel, Koyo Bearings Česká republika s.r.o.

Ve změnách času vidím spousty problémů, které toto posunutí přináší. Lidský organismus to zatěžuje a celkově mění zavedený denní rytmus. Osobně bych preferoval stejný čas po celý rok. Studie také prokazují, že to způsobuje problémy zvěři, která je zvyklá, že od určité hodiny lidi jezdí auty do práce, a ze dne na den se čas o hodinu posune. Skokově tedy na nějakou dobu rostou srážky se zvěří. Problémy to tedy nezpůsobuje jen nám lidem.

Daniel Zabek

výkonný ředitel, Printo, spol. s r. o.

Změnu času beru jako fakt, tzn. bez jakýchkoliv kladných či záporných pocitů.

Marek Čížek

výkonný ředitel, Faurecia Exhaust Systems s.r.o.

Letní a zimní čas neřeším, prostě si jen přeřídím hodinky a jedu dle nového času. Když se mi den prodlužuje, tak je to příjemnější, když zkracuje, tak mi ta hodina chybí, ale není to nic, co bych musel jakkoli řešit.

Luděk Drnec

obchodní ředitel pro ČR a Střední Evropu, DHL Express (Czech Republic) s.r.o.

Je mi to jedno.

Tomáš Hron

finanční ředitel ve skupině TART

Změna času na letní/zimní na mě nijak zvlášť nepůsobí. Pokud jedu na služební cestu do Francie, Španělska či do Turecka, tak se geograficky posunu zhruba o hodinu a rozhodně se to na mně nijak negativně neprojeví. Spíše pozitivně. Oběma směry najdu hodně dobré jídlo. V létě je však příjemné, že člověk může sedět venku na terase o hodinu déle a užívat si světla. V zimě je mi to jedno. Pokud by však letní čas byl zrušen úplně, přežil bych to rovněž. Alespoň bych mohl v létě pozorovat noční oblohu o hodinu déle.

Jiří Chrást

ředitel, Akademie ČTK

Mě příroda vybavila tak, že jsem po ránu velmi aktivní. Dopoledne se hlava zklidní a po obědě (rozuměj kolem 11:00) přechází do stand-by režimu. Tělo se opět probírá k životu odpoledne, kdy se snažím sedavou část dne vyvážit pohybem, sportem. Za jeden z nejkrásnějších zážitků považuji ranní rozbřesk. Pak už se to během dne většinou jen zhoršuje. Letní čas je můj čas.

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více