AKVIZICE JSOU ZKRATKY NA NOVÉ TRHY

Vydáno 5.10.2017

Příjemný dotek jemného kapesníkového papíru nebo mírné šustění novinového papíru. To jsou vjemy, které ve spotřebitelích vyvolávají produkty, jež proudí z výrobních strojů společnosti Papcel. Rozhovor s předsedou představenstva společnosti Davidem Dostálem ale ukazuje, že tento byznys je velmi tvrdý. O tom ostatně svědčí počet akvizic, které Papcel v poslední době realizoval.

 

Za rok 2014 jste uváděli tržby pod jednu miliardu, letos chcete docílit dvou miliard a v roce 2020 plánujete obrat tři miliardy. Jak toho chcete dosáhnout?

V minulých letech jsme realizovali několik akvizic s cílem rozšířit technické možnosti, získat dodatečné know-how a postupně oslovit zákazníky, které jsme neoslovili. Díky nákupům firem jsme vstoupili na nové trhy, a tak budeme generovat další obrat.

Firem, které jste převzali, bylo více. Můžete je připomenout?

V loňském roce jsme koupili společnost GapCon Tissue ve Veroně, která je etablovaným výrobcem papírové technologie se silnou základnou zákazníků nejen v Evropě, ale také Asii a Jižní Americe. V rámci dodávek tissue technologií jako jeden z mála dodavatelů nabízí velmi unikátní koncepci řešení umístění botkového lisu v lisové části papírenského stroje.

Počítáme, že budeme schopni dodávat tissue stroje v hodnotě 30–50 mi­lionů eur ročně.

V Itálii to však v poslední době není jediná akvizice…

V dubnu letošního roku jsme odkoupili firmu PMT Italia se sídlem v Pinerolu, která byla součástí největší papírenské skupiny.

Díky tomuto kroku jsme výrazně rozšířili výrobní potenciál s nejvýkonnějšími stroji a technickými řešeními nad pět metrů šířky, díky čemuž můžeme oslovit ty nejnáročnější zákazníky. Společnost PMT je světově známým výrobcem a specialistou v oblasti dodávek technologií pro výrobu grafických papírů a papírů pro výrobu obalových materiálů. Odkupem společnosti dochází k rozšíření týmu pracovníků celé skupiny o více než 70 nových zaměstnanců.

V poslední době jste zakoupili také italskou firmu Comecart, francouzskou společnost ABK Machinery nebo španělského výrobce Gorostidi. Proč jdete cestou akvizic, a nikoliv budování vlastních výrobních závodů?

Naším cílem není ani tak získat výrobní kapacity, ale dosáhnout trhů, na kterých jsme nebyli. Dále jsou důležitá technická řešení, jejichž vývoj je velmi nákladný. A v neposlední řadě mluvíme o velmi zkušených lidech. Díky tomu jsme se mohli posunout technicky i obchodně hodně dopředu. A pokud bychom vše realizovali ve vlastní režii, trvalo by to možná pět, možná deset let.

Kolik jste do akvizic vložili prostředků?

Přibližně 15 milionů eur.

Jaké jsou pro vás nejzajímavější trhy?

Bez ohledu na to, kam aktuálně dodáváme, velmi roste Asie. Jde o populačně silný kontinent, proto sem také směřují největší investice.

Vaše projekty dosahují úrovně desítek milionů eur. Můžete zmínit zajímavé reference z poslední doby?

V rámci skupiny je jedním z největších aktuálních projektů dodávka stroje tapetových a dekoračních papírů do Ruska, na které jsme spolupracovali s Českou exportní bankou. Projekt dosáhl hodnoty 40 milionů eur. Na konci roku bude stroj uvedený do provozu. Obdobný projekt na klíč jsme nedávno realizovali v Bělorusku, měl hodnotu 70 milionů eur. V Indii rekonstruujeme dva velké pětimetrové stroje na výrobu tiskových a psacích papírů. Aktuálně také dodáváme tiskové stroje na výrobu hygienických papírů do Indonésie, Saúdské Arábie nebo Bolívie.

Trendem v průmyslu je vyšší produktivita. Platí to i pro váš obor?

I v papírenském průmyslu se směřuje k vyšší produktivitě. Čím jsou stroje rychlejší a širší, tím vyrobí více, a tím se sníží produkční náklady. Co se týká dalších trendů, tak s novým spotřebitelským chováním v konzumaci médií se snižuje spotřeba novinových papírů a stagnuje zájem o tiskové nebo psací papíry. Přicházejí rovněž aplikace nových technologií včetně nanotechnologií. Papír tím získává nové užitné vlastnosti jako nepropustnost nebo vyšší odolnost v tlaku či otěru.

Může se díky tomu papír dostat do jiných oblastí použití?

Určitě se začínají objevovat nové aplikace v nábytkářském průmyslu, kdy lze na papír natisknout imitace dřeva nebo zajímavé barvy. Nahrazuje to originální materiály s cílem zlevnit celkovou výrobu.

Představují některé materiály postavené na papíru, například speciální bariérové obaly, alternativy k plastu?

Rozhodně. Papír má výhodu v tom, že staví na obnovitelných zdrojích. Dá se až pětkrát recyklovat, systém sběru dosahuje vysoké účinnosti a zlepšuje se i recyklovatelnost zmiňovaných kombinovaných materiálů. Papír je degradovatelný a v přírodě po něm nezůstávají žádné stopy. To o plastu rozhodně neplatí. Stačí, když se podíváte na množství plastových odpadů na pobřeží jakéhokoliv moře. Rozumná spotřeba dřeva a v návaznosti papíru dává možnost toto znečištění významně omezit.

Na druhou stranu samotné výrobní provozy celulózek bývají dost energeticky náročné…

To je pravda, vedlejším produktem při výrobě celulózy je značné množství tepelné energie, která vzniká spalováním kůry a zahuštěných výluhů. Nejmodernější provozovny celulózek jsou prakticky energeticky soběstačné, nebo pracují s přebytkem energie.

 

Josef Kubr

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více