PERFEKCIONISTA OD MÓDY PO RECYKLACI

Vydáno 11.9.2017

Inspirace na módních molech a v autosalonech se vyplácí stejně jako tlak na recyklaci. Vyrobit atraktivní nábytkový materiál je permanentní výzva, potvrdila Sylva Krechlerová, jednatelka společnosti KRONOSPAN CR, spol. s r.o.

 

Každý kutil nebo člověk, co se zajímá o komponenty svého bydlení, musí znát vaše logo podprahově umístěné na spoustě materiálů. Přesto jako firma fungujete ryze B2B, že?

Ano, my neobsluhujeme koncového zákazníka, s naším materiálem by si většina neporadila. Našimi zákazníky a mezistupněm před koncovými spotřebiteli jsou především truhláři, kteří z našich produktů vyrábí nábytek.

My jsme zkoušeli komunikovat zboží koncovým klientům například v lifestylových časopisech, ale efektivnější cesta produktu mezi lidi je přes doporučení nebo přímé zařazení do projektu interiérovými architekty a projektanty. Koncový zákazník může mít z reklam nebo prezentací interiérů představu o barvě nebo povrchu nábytku, ale značky materiálu vybere architekt či truhlář. Proto je od nás velmi důležitá jejich plná podpora informačními materiály a vzorníky. Těmto odborníkům je průběžně k dispozici i náš poradenský servis. Praktické jsou prezentace vlastností a designu přímo v showroomech velkých smluvních obchodních firem. Tady se potkává funkce poradenská včetně architektů a truhlářů s reálným nákupem zboží.

 

VELETRHY JSOU SLABÉ – MY PREZENTUJEME DOMA

 

Jak se tedy Kronospan prezentuje? Jak komunikuje své novinky, kolekce apod.?

Klasické veletrhy nám už nevyhovují. Daleko efektivnější je pro nás princip hausmesse –  v zázemí výrobních závodů obsloužíme za týden více než 800 klientů. Toto řešení nám umožňuje se klientům pečlivě věnovat, přitom ekonomika vychází také mnohokrát lépe. Pozveme veškeré partnery, zejména velké prodejce, kteří pozvou své klienty, tedy truhláře. Jeden den věnujeme také architektům. Máme čas a prostředky v klidu oznámit a předvést návštěvníkům inovace, nové kolekce, designy, ale i novinky v servisu, na který klade Kronospan výrazný důraz. Celkový průběh je mnohem efektivnější a intenzivnější než na běžných veletrzích.

 

V SHOWROOMU OBCHODNÍ FIRMY SE POTKAJÍ VŠICHNI DŮLEŽITÍ ZBOŽÍ, ARCHITEKT, TRUHLÁŘ i INVESTOR

 

Dalším prvkem jsou regionální školení v pobočkách velkoobchodů, výhodou jsou velké showroomy, které vybavujeme vzorkovníky a displeji.

Jedním z principů Kronospanu je decentralizace, znamená to, že má česká pobočka například obchodní autonomii?

Cílem Kronospanu je být blízko zákazníkovi, trhy jsou tedy přiděleny jednotlivým závodům podle spádovosti, přičemž se někde potkávají. Pro jihlavskou pobočku jsou cílovými trhy Česká republika, Rakousko, Německo. Německo má pro nás největší potenciál a potkáváme se zde s německým závodem, nicméně provázanost a organizace obchodu i jeho manažerů zajišťuje hladkou koordinaci. Jinak to bylo v době primárního růstu firmy a dobývání trhů, když se interní mezizávodní konkurence naopak využívalo k urychlení získání pozic. Po potvrzení silného postavení na trhu následovalo období sladění postupů a obchodních podmínek, aby došlo ke stabilizaci a upevnění pozic. Obchodní politika a vztahy musí být jednoznačné, pohodlné, spravedlivé, s omezením rizik a změn.

 

EXPEDUJEME BALÍKY KUSOVÉ I PĚTITUNOVÉ. ZKVALITNĚNÍ SLUŽEB DĚLÁ Z LOGISTIKY VYSOCE KREATIVNÍ SLUŽBU

 

Logistika vašich objemů zakázek je obecně náročná, je nějakým způsobem automatizovaná?

Tady musíme stále využívat spolehlivých pracovníků a vysokozdvižných vozíků. Balení pro průmyslového zákazníka je čtvrt kamionu, tedy asi pět tun. To je při škále formátů, balení a tonáží samo o sobě dost náročné. Nicméně s enormním tlakem na servis přichází i možnost kusových doobjednávek. Logističtí odborníci tedy řeší optimalizaci této kreativní expedice. V tom samozřejmě pomáhají čárové kódy a skladový software v systému fi-fo.

Bylo vždy vaší filosofií starat se dobře o produkt a předat obchodování a starosti s koncovým zákazníkem na bedra odběratelů?

Tak ano, zákazník je zvyklý na jednom místě pořídit kompletní sadu pro výrobu například nábytku – tedy včetně hran, spojovacího materiálu, pantů, úchytek, pojezdů apod., což my nenabízíme. My se chceme opravdu soustředit na výrobu kvalitního materiálu v několika úrovních s permanentní inovací technologie i designovými novinkami. Nicméně jsme zrušili prostředníka pro dodávky do hobby marketů a zavážíme je napřímo.

Kdo primárně určuje vzory do škály vzorkovníku? Kdo vzory jako první navrhne, zrealizuje, fotí?

My máme vlastní designéry, kteří jsou odpovědní za aktuálnost kolekce. Trendy designu v našem segmentu se odvíjí od obecně proklamovaných trendů. Prapůvod trendu barev nebo stylů pro nábytkářství je tedy stejný jako například pro módu, odívání, automobily, klenotnictví nebo interiéry.

 

DESIGN SLEDUJE MÓDNÍ TRENDY JAKO KAŽDÝ JINÝ ESTETICKÝ OBOR

 

Naši designéři tedy musí trendy pozorně sledovat a adaptovat je velmi citlivě a kreativně. Jsou-li in chladné tóny, zákazník je podvědomě vyžaduje. Ostatně také proto, že je průběžně vidí na různých prvcích v časopisech i zboží v reálu. Dle trendu barev se tónují i dekory dřeva, takže v každé době přibyde přírůstek dřevěného designu se zcela novým názvem.

Také hledání konkrétních designů a textur v reálném životě je velmi krea­tivní proces, kdy velkou úlohu může sehrát například povrch starých lodních dveří.  Samozřejmě je třeba udržovat atraktivní podmnožinu nadčasového designu, opět podobně jako například v odívání.

 

NĚKDY K HITU POMOHOU STARÉ LODNÍ DVEŘE

 

Jsou tedy designéři, kteří po celém světě shání zajímavé materiály přírodní nebo vytvořené člověkem. Ty se pak naskenují a lze tvořit první tisky vizuálu – vzhled se doladí do detailního stylu počtem suků ve dřevě, šíří spáry nebo množstvím koroze na vizuálu plechu. Výzvou je pak například sken obřího bloku mramoru. Skeny se podle připomínek doupraví, proběhnou schvalovacími testy a následně se používá daný motiv pro zalisování do různých aplikací. Kronospan vyvíjí vlastní design a mnoho vzorů je patentovaných.

Někdy je trefit stejný design na různých materiálech velmi těžký úkol. Kronospan nabízí koordinované řešení – jeden design, mnoho aplikací – dodání kompletního balíku materiálů pro úplný a koordinovaný interiér. Znamená to, že původní design vychází ze stejného zdroje?

Náš chráněný dekor používáme na výrobu vlastních materiálů, ale také jej prodáváme například výrobcům 3D fólií pro dvířka nebo hranařům pro výrobu hran. Tak vlastně tedy vzniká celý komplet prvků pro zakomponování do celku v opravdu jednotném designu.

Zaujal mne produkt Mirror Gloss, který vznikl na základě zkoumání a úprav lisovacího času, tlaku a horka.

Pro tuto špičkovou technologii s vysokou třídou lesku je potřeba speciálně vyvinutý stroj, protože výroba je náročná na speciální impregnaci, na dobu působení tlaku, tepla, speciální dobu chlazení, apod. Dodavatelé tisku různých textur zažívají naopak boom matných povrchů. Spolupráce designu Kronospanu a dodavatelů matric na texturu povrchu tvoří konečné návrhy pro nové kolekce.

Kde se vlastně vyvíjí nové technologie výroby?

Vývojové pracoviště je centrální na Kypru. Zásadní je například digitální tisk kompaktních desek s enormní plochou tisku 210 × 560 cm. Při takto velkém tisku víceméně nedochází k opakování dekoru. Zpravidla se vzor opakuje po 120 cm, v Kronospanu je to po 360 cm, takže dojem přírodní neopakovatelnosti je velmi přirozený.

Jaké jsou zdroje nápadů pro inovace?

V důsledku má vliv na design vše kolem nás – oděvní průmysl, samozřejmě architekti ví, kam se ubírá design. Světové veletrhy přirozeně také testují zájem návštěvníků o novinku.

 

NEMŮŽEME ZÁKAZNÍKŮM GARANTOVAT SAMOČIŠTĚNÍ PRACOVNÍ DESKY

 

Jak jsou do testování novinek zahrnuty aspekty běžného života?

Každý výrobek a dekor podléhá konkrétním normám – např. odolnost proti poškrábání, barvivům z potravin, nasákavosti, zadření špíny, teplotě atd. – a je na ně testována každá vyrobená šarže. Veškeré normou předepsané limity emisí škodlivých látek dokládáme certifikacemi. Jsme jako výrobce certifikovaní a podléháme přísné kontrole příslušných kontrolních subjektů. Například na základě zpětné vazby bylo navrženo řešení podlepení postformingové hrany pracovní desky zpevňujícím páskem, čímž se zamezilo náchylnosti proti mechanickému poškození a dosáhlo se zklidnění hrany.

Nutno také říci, že už si zákazník nemění pracovní desku jen kvůli poškození, ale také právě kvůli modernizaci designu. Pak je také otázkou ceny, jakou úroveň kvality zvolí.

Nicméně, že je některý povrch náročný na údržbu, už musíme nechat na zákazníkovi.

 

RECYKLACE ODPADOVÉHO DŘEVA Z FIREM, ALE I ZE SBĚRNÝCH DVORŮ

 

Kronospan je společnost s environmentální orientací. Recyklace je součástí předvýrobních procesů. Jak získává materiál k recyklaci?

Používáme vlastní recyklát i smluvně domluvené dodávky z konkrétních dřevařských provozů, ale nakupujeme také výsledek recyklace ze starého dřeva od široké veřejnosti. Což znamená nejen úsporu kácených stromů, ale zároveň jedno z ryze ekologických řešení zacházení s odpadem. V Česku zatím není odpadová politika a hospodářství tak daleko jako v západní Evropě, takže dovážíme dřevěný odpad i ze zahraničí. Investice do technologie jsou v řádech desítek milionů Eur, protože například čištění odpadového dřeva od cizích předmětů je velmi náročné.

Je Kronospan vlastníkem lesů?

Lesy nevlastníme, ale v rámci různých ekologických certifikací nakupujeme dřevo pouze od správných lesních hospodářů, kteří své lesy musí obnovovat. Mimochodem Česká republika je v převisu nárůstu dřevní hmoty před hmotou zpracovanou. Takže vymýcení lesů nehrozí. Navíc výroba dřevotřísky není náročná na druh dřeva, takže by šlo případně využít i například rychle rostoucích topolů. Každopádně až se v Česku nastaví důsledné hospodaření s odpadem, budeme rádi na republikové úrovni s dřevním odpadem pomáhat.

 

KRONOSPAN MUSÍ RYCHLE REAGOVAT NA ZMĚNY TRHU – OD TRENDŮ BAREV AŽ PO SITUACI ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ. TĚŠÍME SE, AŽ DO KOLOBĚHU DŘEVA BUDE SCHOPEN PŘISPĚT TAKÉ ČESKÝ OBČAN

 

 

Tomáš Pochop
foto: Mojmír Langer

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více