S optimismem do dalších měsíců

Vydáno 9.9.2017

Důvěra v české ekonomice je v letošním roce vysoká a výjimkou nebyl ani srpen, kdy se dostala na sedmiměsíční maximum. Optimismus panuje jak v podnikatelském sektoru, tak mezi spotřebiteli. Za růstem pozitivní nálady spotřebitelů přitom stojí především ekonomický růst snižující obavy z nezaměstnanosti. S tím, jak se zlepšuje situace na trhu práce, respektive jak klesá nezaměstnanost a zrychlují mzdy, mají lidé menší strach z budoucnosti. Jsou ochotni více utrácet i investovat do bydlení. Jediné vážnější obavy, které z průzkumu zveřejněného statistickým úřadem vyplynuly, jsou ty inflační. A vlastně je to i logické, neboť celková inflace může být sice relativně nízká, avšak růst cen u potravin a bydlení – jako nejvýznamnějších položek výdajů většiny domácností – je nepřehlédnutelný.

Pozitivní zprávou jsou i výsledky nálad mezi podnikateli, které se rovněž zlepšují, dokonce i ve stavebnictví. Tam už podnikatelé začínají konečně pociťovat příznivější vývoj zakázek a očekávají, že poptávka po stavebních pracích v dalších měsících ještě více vzroste. Je to navíc docela pravděpodobné, neboť realitní trh v ČR prožívá období v podstatě největšího boomu v novodobé historii a nabídka jen s velkým zpožděním dokáže reagovat na zájem investorů. Je však otázkou, zda se skutečně podaří trvaleji rozjet stavební výrobu vzhledem k dlouhodobým byrokratickým obstrukcím. Optimisticky se do dalších měsíců dívají i průmyslníci, což je velmi dobrou zprávou vzhledem k tomu, že průmysl je největším tuzemským odvětvím, které navíc v posledních letech primárně zajišťuje ekonomický růst. A nakonec příznivá očekávání mají podnikatelé v obchodě. A nepochybně se mají na co těšit vzhledem k silné spotřebitelské poptávce a rostoucím maržím v některých segmentech maloobchodu.

Nejnovější várka měkkých dat z české ekonomiky dává tušit, že si ekonomika udržuje velmi silné růstové tempo i na začátku druhého pololetí. Trochu překvapivý může být tento vývoj v průmyslu, který zažívá několikaletý silný boom a už mnohdy začíná narážet na hranice svých možností dané výrobními kapacitami i dostupnými zaměstnanci. Nová čísla rovněž podporují úvahy o dalším zrychlení spotřeby domácností, za níž stojí velmi pozitivní očekávání domácností i jejich lepšící se finanční situace.

Pozitivní nálada ovšem zdaleka nepanuje jen u nás, ale i u hlavních obchodních partnerů ČR, a zvyšují se tak šance i na pokračování vývozní expanze podporující boom české ekonomiky. Indexy nákupních manažerů potvrdily dobrou kondici ekonomik eurozóny. Předběžné PMI ukazuje, že se eurozóně daří i ve třetím čtvrtletí letošního roku, zejména díky průmyslu, kde se index drží dokonce nad úrovní 55 díky vysokému růstu nových zakázek. Asi si nelze nevšimnout, že za těmito silnými čísly stojí především příznivý vývoj v Německu, kde exportní zakázky v průmyslu rostou podle PMI dokonce nejrychleji za posledních sedm let. Silnému euru navzdory, protože jde především o objednávky z asijských zemí. Když k tomu připočteme fakt, že německou ekonomiku pohání nejenom export, ale vlastně aktuálně především domácí poptávka, čeká tuzemské firmy minimálně několik dalších velmi úspěšných čtvrtletí na jedné straně, a zřejmě i trocha trablů s nedostatkem zaměstnanců na straně druhé.

Petr Dufek
analytik finančních trhů ČSOB

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více