Asie je pro TAJMAC-ZPS nejvýrazněji rostoucím trhem

Vydáno 8.5.2017

Především divize vícevřetenových automatů získala po celém světě několik nových zákazníků.

 

Zlínský výrobce obráběcích strojů TAJMAC-ZPS, a.s., zaznamenal v závěru loňského roku výrazný nárůst objednávek. Dařilo se především v asijském regionu. „Asie pro nás byla v průběhu roku 2016 naším nejvýrazněji rostoucím trhem a takovou zůstane jak v roce 2017, tak v roce 2018,“ předpovídá v rozhovoru pro Svět průmyslu Michele Taiariol, místopředseda představenstva a majitel společnosti. Pozitivní reakce zákazníků vyvolala také loňská novinka – pětivřetenový CNC soustružnický automat PENTA.

Jaký byl pro TAJMAC-ZPS rok 2016? Předčil fiskální rok 2015/2016 výsledky roku předchozího, kdy jste dosáhli tržeb 1,7 miliardy korun?

Závěr loňského roku pro nás představoval nejlepší výsledky a rekord v počtu objednávek za celou naši šestnáctiletou historii. Vděčíme za to především naší divizi vícevřetenových automatů, která získala po celém světě několik nových zákazníků. Na druhou stranu, protože se tyto objednávky týkaly strojů s dlouhou dobou dodání, nebyli jsme schopní dodat všechno, co jsme předpokládali, což v důsledku vedlo k nižším tržbám v roce 2016 než v roce předchozím. V roce 2017 se proto zaměřujeme na to, abychom vyrovnali jistý nepoměr mezi přijatými objednávkami a dodávkami, který vznikl v roce 2016.

V předchozím rozhovoru jste mluvil o „bláznivé situaci“ na domácím trhu, kdy je ze strany výrobců vysoká poptávka po nových strojích, ale schvalování dotací je pomalé. Změnilo se na tom něco?

Tato bláznivá situace, která na domácím trhu přetrvávala v roce 2016, bohužel pokračuje i v roce 2017. Před několika týdny ale došlo konečně k uvolnění dotací a vidíme světlo na konci tunelu a začínají přicházet nové objednávky. Náš fiskální rok končí v říjnu, nacházíme se tedy v polovině aktuálního účetního období a je vysoce pravděpodobné, že pozitivní dopad nových objednávek se projeví až na konci kalendářního roku, což pro nás ale znamená až v příštím fiskálním roce.

Jak hodnotíte současnou politickou a ekonomickou situaci v Evropě a ve světě? Jaký vliv to má na vaše podnikání?

Současná politická situace není zárukou ekonomické stability. Obzvlášť v případě zemí, jako jsou Rusko, Indie, Egypt a několik dalších, je velmi složité dopředu předpovídat, jakých objemů naše obchody budou dosahovat. To má na naše podnikání pochopitelně značný dopad.

Snažili jste se zvýšit vaše exportní tržby. Vím, že nechcete zveřejňovat konkrétní zákazníky, ale jsou některé regiony, u kterých jste zaznamenali výrazný nárůst objednávek vašich strojů?

Asie pro nás byla v průběhu roku 2016 naším nejvýrazněji rostoucím trhem a takovou zůstane jak v roce 2017, tak v roce 2018. V porovnání s několika předchozími roky jsme zaznamenali také výrazný nárůst objednávek v USA. Doufám, že na obchodních vztazích mezi USA a Českou republikou se nic nezmění, mám na mysli veškerá možná omezení importu do USA, která by mohla poškodit export na jeden z našich hlavních trhů.

Co jsou pro TAJMAC-ZPS hlavní úkoly letošního roku?

Hlavní úkoly letošního roku spočívají v navýšení kapacity jak obrobny, tak montáže s tím, že pozornost zaměříme obzvlášť na výrobky objednané našimi zákazníky. Toto navýšení bude spočívat v novém výrobním vybavení, nových prostorách pro montáž i v lepším plánování a organizování naší výroby, a především pak v přijímání nových zaměstnanců. Poslední jmenované je pro nás největší výzvou. Nejen na Zlínsku je nedostatek odborných pracovníků. Zároveň musíme zajistit, že navyšování našich kapacit nebude mít vliv na cenu nebo kvalitu našich produktů. Vyrábíme vysoce komplikované a sofistikované stroje pro kovoobrábění a ne každý zájemce je vyhovující.

Výzkum a vývoj (R&D) je důležitou součástí vašeho úspěchu. Plánujete zvyšování kapacity i v této oblasti?

Větší problém než kapacita R&D je jeho kontinuita. Potřebujeme nyní připravit novou generaci vývojářů, aby byla stejně tak schopná a vynalézavá jako generace stávající. Zaměstnáme proto už nyní nové vývojáře a techniky, abychom měli čas je připravit a umožnili jim dospět na úroveň těch současných.

Jak důležitá je pro vás v R&D spolupráce s univerzitami a dalšími institucemi? A získáváte díky tomu i nové zaměstnance?

Kooperace s univerzitami a dalšími institucemi je pro nás v R&D strategická záležitost. Jsme hrdí a šťastní, že máme možnost pracovat na společných projektech spolu s univerzitami, i proto, že nám univerzity pomáhají s konkrétními vývojovými aktivitami. Bohužel v okolí Zlína není žádná vysoká škola, která by se zaměřovala na naše pole působnosti, takže nové zaměstnance tímto způsobem nezískáváme.

V minulém roce jste představili novinku: pětivřetenový CNC soustružnický automat MORI-SAY TMZ518CNC a MORI-SAY TM518CNC. Jaká byla zákaznická odezva?

Automat MORI-SAY TMZ 518 CNC, či jednodušším názvem PENTA, získal skvělou zpětnou vazbu na každém veletrhu, na kterém jsme ho vystavili. Doposud to byly veletrhy v Česku, Itálii, Německu, USA a Japonsku. Zákazníci ve všech zmíněných zemích projevili o nový stroj velký zájem. S dodávkami chceme začít v tomto roce.

Představíte nějaké novinky i v letošním roce?

Za šestnáctiletou historii TAJMAC-ZPS nebyl rok, kdy bychom nepřišli s nějakou novinkou. Nemusí jít vždy přímo o nový stroj, často se může jednat jen o inovační variantu již existujícího produktu určenou pro novou aplikaci nebo speciálně vyvíjené produkty pro konkrétní zákazníky. Přijďte nás navštívit na veletrhy v Brně, Praze nebo Nitře a dozvíte se víc…

Už jste zmiňoval, že situace na trhu práce je velmi složitá. Co děláte pro to, abyste oslovili zkušené pracovníky?

Jako všichni ostatní nadále zlepšujeme platové podmínky a benefity, abychom přitáhli více lidí. Ale zároveň intenzivně pracujeme na tom, abychom zvyšovali image společnosti v regionu. Čím stabilnější a ziskovější společnost bude, tím snazší bude přesvědčit lidi, aby u nás pracovali.

Zadejte e-mailovou adresu

a nic ze Světa průmyslu vám už neunikne!

Vaše osobní údaje budeme zpracovávat pouze za účelem zasílání newsletterů, a to v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé kampani.

[slider]

TOP Rozhovory

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

PŘEDSTAVA AUTONOMNÍCH AUT NA SILNICÍCH MÁ K REALITĚ STÁLE DALEKO

Vydáno 11.11.2019

Nejen fanoušci nových technologií sní o dni, kdy sednou do auta, které je bez jejich asistence odveze stovky kilometrů daleko. Jenže na tu chvíli si ještě nějaký pátek počkáme. V českém startupu Roboauto proto šli jinou cestou, vsadili na vývoj dálkově ovládaných vozidel. „V některých situacích musí do hry vstoupit vzdálený operátor, který robota převezme a instruuje ho, co má dělat,“ říká Martin Králík.

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

ZÁKAZNÍCI JSOU OHROMENI TÍM, CO U NÁS VIDÍ

Vydáno 23.9.2019

Doby, kdy společnost TAJMAC-ZPS udivovala svět legendárním revolverovým soustruhem R5, jsou pryč. I po desítkách letech však zlínský podnik patří k lídrům na trhu s obráběcími stroji. „Do konce letošního roku představíme nový model dlouhotočných soustruhů MANURHIN K‘MX a připravujeme upgrade větších vertikálních obráběcích center,“ říká generální ředitel Michele Tajariol.

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

PODNIKATEL MÁ ZA LIDI VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST NEŽ POLITIK

Vydáno 18.9.2019

Letos uplynulo třicet let od chvíle, kdy Jiří Hlavatý nastoupil do funkce generálního ředitele společnosti Juta podnikající převážně v textilním průmyslu. Později úspěšnou firmu koupil a v jejím čele stojí dodnes. Dobře však ví, že se blíží čas, kdy žezlo předá někomu dalšímu. „Jutu neprodám, ale konkrétní plány si zatím nechávám pro sebe,“ řekl v rozhovoru pro Svět průmyslu.

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

K VEŘEJNÝM VĚCEM CÍTÍM ODPOVĚDNOST

Vydáno 4.9.2019

Pohybuje se na rozhraní strojírenského a sklářského průmyslu. Patří mu nejen společnost Wikov, která proslula svými převodovkami, ale i sklárny Bomma a Rückl. „Dělím svůj čas přibližně na poloviny mezi strojírenství a sklářství. Největší radost mám z úspěšně dokončených akvizic ve strojírenství a nových produktů Rückla,“ říká Martin Wichterle.

Zobrazit Více